in

Moskva o ubistvu Kenedija: Ključni dokaz tajanstveno nestao

Moskva o ubistvu Kenedija: Ključni dokaz tajanstveno nestao

Eliminacijom senatora bili su zadovoljni i predstavnici američkih obaveštajnih službi, jer je Kenedi obećao normalizaciju odnosa sa SSSR-om, poručila je portparolka ruskog MSP

Smrt Roberta Kenedija izazvala je olakšanje kod predstavnika američkog vojno-industrijskog kompleksa, koji su zaradili ogroman profit od Vijetnamskog rata, koji je Kenedi planirao da okonča, kao i mafije protiv koje je, kao državni tužilac SAD , jedan od retkih u istoriji te zemlje, odigrao odlučujuću bitku, izjavila je portparolka ruskog MSP Marija Zaharova.

Ona se naime osvrnula na 55. godišnjicu ubistva kandidata za predsedničku nominaciju u SAD demokrata Roberta Kenedija, mlađeg brata predsednika Džona Kenedija i oca sadašnjeg kandidata za predsednika Roberta Kenedija Mlađeg.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

„Tragični događaji u Sjedinjenim Državama daleke i turbulentne 1968. godine, obeleženi rasnim nemirima, antiratnim protestima u Čikagu i političkim ubistvima Martina Lutera Kinga mlađeg i senatora Roberta Kenedija potresli su svet i ostavili neizlečivu ranu na američkoj istoriji“, kazala je Zaharova na današnjem brifingu.

Ona je istakla da se u Vašingtonu, gde su navikli da uče ostatak sveta demokratiji i „liberalnim vrednostima“, nerado prisećaju da su od 46 američkih predsednika četiri bila žrtve atentatora, a da je na još dvojicu pokušan atentat.


„Istorija porodice Kenedi govori sama za sebe. Samo četiri godine nakon ubistva 35. predsednika Džona F. Kenedija, pre 55 godina, u noći između 4. i 5. juna 1968, njegov brat Robert Kenedi je ubijen u ‘Hotelu Ambasador’ u Los Anđelesu. Podsetimo, tada je važio za favorita kampanje za predsedničke izbore. Blistav političar koji je, kao državni tužilac, započeo odlučnu borbu protiv mafije. U oktobru 1962, na vrhuncu Karipske krize, uloživši sve napore da je lično reši, ubijen je na vrhuncu svoje političke karijere“, dodala je.

Ona je ocenila da postoji još mnogo nejasnoća i kada je u pitanju „pucnjava u Dalasu“ u novembru 1963. godine, i slučaj ubistva R. Kenedija. Zaharova podseća da je Sirhan Bišar Sirhan, koji je proglašen ubicom Roberta Kenedija, živ i da još služi doživotnu kaznu u zatvoru u Los Anđelesu.

Prema njenim rečima, opšte je prihvaćeno da je pucao dok se suočio sa političarem, ali da je rana od metka na telu ubijenog političara mogla da nastane samo ako je ubica pucao sa leđa. To je bilo vidljivo na slici koja je naknadno misteriozno nestala iz policijskog dosijea.

„Eliminacijom senatora bili su zadovoljni i predstavnici američkih obaveštajnih službi. Na primer, šef FBI Edgar Huver je u mladom Kenediju video pretnju svojim pozicijama“, navela je.


U rukovodstvu CIA, nastavila je, pokušali su da spreče „gubitak izdašnih državnih novčanih priliva“ u cilju borbe protiv „crvene pretnje“ koje je američka obaveštajna služba mogla da izgubi, jer je Kenedi obećao normalizaciju odnosa sa SSSR-om.

„Istorija američke politike sadrži mnoge ružne činjenice koje se namerno prećutkuju. Sam Vašington dugo nije uspevao da ispuni standarde demokratije koje se svuda javno proglašavaju. Iza promocije ovakve licemerne retorike kriju se zapravo neokolonijalne ambicije i želja da se na bilo koji način zaštite njihovi geopolitički interesi i neuhvatljivi uticaj u svetu“, zaključila je ruska zvaničnica.

(RT)

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

The post Moskva o ubistvu Kenedija: Ključni dokaz tajanstveno nestao first appeared on WebTribune.