Jedno od najvažnijih otkrića u istoriji – Ujgursko čudo pod pustinjom

Na severozapadu Kine, u autonomnoj regiji Ksinjiang Ujgur, nalazi se čudo pod pustinjom, skoro jednako veličanstveno kao Kineski zid! Ovo je jedno od najvažnijih otkrića u istoriji svetske civilizacije.

Tokom izgradnje ovih kanala korišćen je iranski podzemni sistem vodosnabdevanja (kariz) u dužini od 2,5 hiljade kilometara, naziva se Najveća građevina, jednaka Kineskom zidu.

Kanali Kariz su podzemni sistem vodosnabdevanja izgrađen u sušnom regionu Turfan, u centralnoj Aziji. Ovi kanali predstavljaju vodovodnu mrežu koju su izgradili Ujguri pod zemljom u regionu Turfan u istočnom Turkistanu pre 2.200 godina, pod pustinjom.

Kinezi kanal Kariz nazivaju „Velikim podzemnim kanalom“.

Trideset posto potreba Turfana za vodom podmiruje se preko kanala Kariz, koji još uvek funkcioniše i napunjen je vodom iz podzemnih bunara. Sistem se prostire na dubini od 110 metara i predstavlja široku mrežu pod pustinjom.

Grad Turfan, središte prefekture Turfan, nalazi se ispod nivoa mora, u izuzetno sušnom regionu bez vodnih resursa i u suvoj klimi. Kanali dopremaju vodu do naselja u Turfanu, koja se sakuplja u podzemnim kanalima sa Božjih planina i iz podzemnih bunara.

 

Budući da je područje između planine Bog i Turfana pustinja, vodni kanali Kariz položeni su pod zemlju kako bi sprečili isparavanje vode od jake vrućine.

Podzemni kanali vekovima služe stanovnicima regiona. Građeni su na visini od 1,5 metra, široki 60-70 cm i dnevno su nosili 858 kubika vode. Ali danas je ova cifra opala za skoro trećinu.

Temperatura leti u ovom području dostiže do + 48 ° C, zimi – 37 ° C, ali bez obzira na to, stanovništvo se ovde oduvek bavilo poljoprivredom, naukom i umetnošću.

Poljoprivredno zemljište navodnjavano je intervalnim bunarima, a više od 2 hiljade godina kanali su radili samo koristeći gravitaciju, bez pumpi i dodatne opreme. Ova široka mreža podzemnih vodenih kanala Kariz definitivno pokazuje kako čovečanstvo izaziva i menja uslove prirode.

 

Webtribune.rs