in

Istina o nestanku opozicionara u Ukrajini

Istina o nestanku opozicionara u Ukrajini

Dana 1. maja, pripadnici ukrajinske službe bezbednosti (SBU) uhapsili su Liru u njegovoj kući, pozivajući se na član 436-2 Krivičnog zakona Ukrajine, koji se odnosi na ratnu propagandu.

Vest o hapšenju objavila je u petak SBU, a Lira se sada suočava sa pet do osam godina zatvora, a istraga je još uvek u toku, prenosi „Daily Beast“.

Ako obratimo pažnju na Lirinu objavu u tvitu na kraju teksta, možemo samo pretpostaviti da je mrtav.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Ako ništa drugo, sudbina Lire ukazuje na pravu prirodu režima koji Zapad podržava u Ukrajini. To je kriminalni režim koji ućutkuje kritičare kao i bilo koja druga diktatura: tako što ih pritvara i zatvara bez suđenja.

„New York Daily News“ ga opisuje kao „proruskog mizoginistu” koji širi ruske dezinformacije. U stvari, čileansko-američki komentator koji je živeo u Ukrajini sa suprugom Ukrajinkom, priveden je zato što je istakao brutalnost i korupciju tamošnjeg režima.

Štaviše, Lira nije bio priznati Putinov pristalica, ali zato što je razotkrio ono što je režim Zelenskog želeo da sakrije, morao je da bude ućutkan.

Gonzalo Lira je priveden, a možda čak i ubijen, jer je uradio ono što novinari treba da rade. Nastojao je da razotkrije neprijatnu stvarnost o režimu Zelenskog, što je trebalo da uradi „New York Daily News“.

Umesto toga, Evan Rosen koji piše za „New York Daily News“ pružio je zaštitu ukrajinskim vlastima dok su pritvarale, a možda čak i ubijale one komentatore poput Lire koji su nastojali da razotkriju šta se dešava.

Lira je nazivao američke glavne novinare koji izveštavaju o događajima u Ukrajini „system pig journalists“, a to je opis koji se odnosi na većinu zapadnih novinara u masovnim medijima, a ne samo na Evan Rosena i „New York Daily News“.

U stvari, ovi takozvani novinari obezbeđuju intelektualno pokriće, dok režim u Ukrajini ućutkava one koji govore protiv njega i njegovih zapadnih saveznika. To čini zapadne korporativne medije saučesnicima u ovim zločinima.

(Yahoo Finance,Daily Beast)

Preveo i adaptirao: Webtribune.rs