in

Fascinantan obrt – Ruski ekspert o zapadnim izveštajima da je robot ubio operatera: “Ništa od toga nije tačno”

Fascinantan obrt – Ruski ekspert o zapadnim izveštajima da je robot ubio operatera: “Ništa od toga nije tačno”

Priča o virtuelnom pokušaju drona da ubije svog operatera nema nikakve veze sa veštačkom inteligencijom, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, glavni urednik časopisa „Arsenal otadžbine“, Viktor Murahovski.

Ranije je pukovnik američkog vazduhoplovstva, Taker Hamilton, predstavio rad na ovu temu na događaju Kraljevskog aeronautičkog društva u Velikoj Britaniji. Posebno je govorio o simulaciji poraza neprijateljskih protivvazdušnih sistema udarnim dronom.

Prema Hamiltonu, program je intervenciju operatera pogrešno shvatio kao prepreku u postizanju glavnog cilja, i napao ga.

Otvorite Telegram da bez cenzure primate izbor naših najboljih vesti

Prema Murahovskom, izveštaj je pogrešno protumačen a mediji su napravili paniku.

On je naglasio, da je u ovoj situaciji izvršena softverska simulacija sa tipičnim uslovima na nivou konvencionalne kompjuterske igre. Na osnovu ovoga ne može biti govora o veštačkoj inteligenciji ili njenim elementima, primetio je stručnjak.

„Program je u okviru predloženih uslova postavio zadatke po prioritetu, po standardnom algoritmu „ako-onda“, a sve ostale uslove u skladu sa tim prioritetom sortirao u kategoriju prepreka. To su potpuno primitivne stvari.“

Murahovski je takođe naglasio, da veštačka inteligencija danas ne postoji i da se ne zna kada će ona biti stvorena.

Prema njegovim rečima, oficir američkog ratnog vazduhoplovstva ovom ilustracijom je jednostavno želeo da naglasi etički problem, koji će se pojaviti u budućnosti prilikom stvaranja prave veštačke inteligencije- da li će imati pravo da napravi sopstveni izbor bez učešća volje čoveka, i do čega ovo može dovesti.

Kako je ekspert primetio, u javnosti postoji transkript događaja, prema kojem o tome govori i sama američka vojska.

„Ovaj etički problem takođe nije nov, pisci naučne fantastike su ga mnogo puta proučavali, da tako kažem, u svojim delima“, rekao je Murahovski.

Sumirajući, specijalista je primetio da, prema Hamiltonovoj prezentaciji, nije bilo terenskih testova i da ih u principu nije moglo biti.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata bez cenzure naše najbolje vesti samo na Vkontakte