in

Zajednica uskoro u novom ruhu

Zajednica uskoro u novom ruhu

Zvezda i Partizan ponovo mute vodu na domaćim terenima, ali osuda ponovnog skaradnog ponašanja klupskih emisara sa obe strane Topčiderskog brda sačekaće još koji dan. Barem do narednog skupštinskog zasedanja Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, planiranog za utorak, 15. marta.

U Beogradu je u ponedeljak zasedao Izvršni odbor Zajednice klubova, ali u dnevni red nije naknadno ubačena tačka o saopštenjima i optužbama ljudi iz dva takozvana najveća kluba, uperenim direktno protiv superligaškog takmičenja i Fudbalskog saveza Srbije.

Razumljivo, sedmočlani organ bavio se samo operativnim temama, u najavi predstojeće Skupštine klubova, gde će priliku da jasno kažu šta misle o optužbama vodećeg tandema imati predstavnici i ostalih 30 učesnika u Super i Prvoj ligi Srbije. Do tada, verovatno će i prašina da se slegne, po narodnoj „puj pike, ne važi“…

„Očekujemo da organi obavljaju poslove iz opisa nadležnosti. Činjenica da su Crvena zvezda i Partizan zabeležili odlične rezultate u Evropi podigla je ugled superligaškog takmičenja na čitavom kontinentu, ali… Stara je praksa da saopštenja često potiru mnoge dobre stvari. Usvojili smo set odluka, potporu oporavku fudbala, o svim ostalim temama, ako ih bude, raspravljaćemo na skupštinskom zasedanju“, istakao je Darko Ramovš, generalni sekretar Zajednice klubova Super i Prve lige.

Statut Zajednice, prema predlogu, predviđa konsituisanje novih organa – Veće Super i Veće Prve lige.

„Želja je da operativna tela unaprede takmičenja i ubrzaju rešavanje eventualnih problema. Skupština treba da donese konačnu odluku i o ovom predlogu. Zajednica je predložila imena trojice članova i predsednika budućeg Veća za rešavanje sporova FSS. Ostala tri i potpredsednika imenovaće Sindikat profesionalnih fudbalera.“

Usvojeni su finansijski izveštaj za prethodnu i plan za aktuelnu godinu. Deo predloga biće prosleđen ka Izvršnom odboru FSS na konačno usvajanje.

„Imamo ideju da iskoristimo trenutak i jasnom platformom unapredimo srpski fudbal i takmičenja. Jedan od njih odnosiće se na uvođenje obaveznog licenciranja za klubove Prve lige. Prelaz iz amaterskog u profesionalni fudbal podrazumevaće strožije uslove takmičenja. Najavljeni su novi projekti i izvori finansiranja“, otkrio je Darko Ramovš za Sport klub.

Sednici u Beogradu prisustvovalo je pet od sedam članova Izvršnog odbora Zajednice klubova Super i Prve lige. Predstavnik Crvene zvezde opravdao je izostanak, predsednik Radnika nalazi se pod suspenzijom Fudbalskog saveza Srbije. Odluke su dobile jednoglasnu podršku.