in

Za preostala 3 mesta za Katar čak 12 kandidata

Pobednici grupa u Evropskim kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo – među kojima je i Srbija – mogu da odahnu, obezbedili su direktan plasman u Katar. Za preostala tri mesta bori se čak 12 selekcija. Među njima je i četvorostruki prvak sveta i aktuelni evropski šampion Italija. Ali i bivši evropski šampion Portugal, kao i Rusija, Severna Makedonija, Poljska, Švedska…

Direktan plasman na Svetsko prvenstvo 2022. u Kataru kao pobednici deset grupa Evropskih kvalifikacija obezbedili su Srbija (A), Španija (B), Švajcarska (C), Francuska (D), Belgija (E), Danska (F), Holandija (G), Hrvatska (H), Engleska (I) i Nemačka (J).

Mesto za Katar preko plej-ofa tražiće još 12 selekcija, deset koje su osvojile drugo mesto u svojim grupama. To su: Portugal (A), Švedska (B), Italija (C), Ukrajina (D), Vels (E), Škotska (F), Turska (G), Rusija (H), Poljska (I) i Severna Makedonija (J). Tu su i dve selekcije, koje su pravo na baraž stekle preko Lige nacija. To su Austrija i Češka.

Italy coach Roberto Mancini gives instructions to Leonardo Bonucci, Federico Chiesa and Andrea Belotti Beloti Kjeza Bonući
Izvor : REUTERS/Alberto Lingria

U petak 26. novembra od 17 časova zakazan je žreb za plej-of kada ćemo saznati koje reprezentacije će se međusobno boriti za odlazak na Svetsko prvenstvo. Selekcije će biti podeljene u tri staze po četiri tima i igraće se dve runde po jedan meč. U prvoj rundi će domaćini biti selekcije sa statusom nosioca, a u drugom će odlučiti žreb.

„Pakao“ do Svetskog prvenstva

Nosioci su Portugal, Škotska, Italija, Rusija, Švedska i Vels i ovi timovi neće moći da se sastanu jedan protiv drugog u prvoj rundi. Njihovi potencijalni rivali su Poljska, Severna Makedonija, Turska, Ukrajina, Austrija i Češka.

Pobednici prve runde igraće tri finala za preostala tri mesta za završnicu Mundijala. Nimalo lak put… Sad je valjda jasno zašto je Kristijano Ronaldo plakao posle poraza od Srbije u Lisabonu. Biće đavolski teško da se stigne do Katara.

Svetsko prvenstvo će se zbog visokih temperatura u Kataru prvi put u istoriji održati u zimskim mesecima. Trajaće od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine.