in

UEFA razmatra izmeštanje finala Lige šampiona

Iako je prvobitno bilo navedeno da UEFA za ne razmišlja o promeni mesta održavanja ovogodišnjeg finala Lige šampiona to izgleda više nije tako. Finale bi trebalo da se igra u Sankt Peterburgu, ali situacija se zakomplikovala zbog toga što je Rusija priznala dve teritorije u Ukraijini kao nezavisne države.

Akcija ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je potpisao dekret kojim se priznaje nezavnisnot proruskih samoproglašenih republika Luganska i Donjecka na istoku Ukrajine, već je izazvala prve reakcije na području sporta.

Stigli su pozivi da Evropska kuća Rusiji oduzme status domaćina finalne utakmice Lige šampiona zbog događaja u Ukrajini. Domaćin prestižne utakmice biće Sankt Peterburg gde je finale zakazano za 28. maj.

UEFA je najpre naglasila da ne namerava da promeni mesto domaćinstva finala Lige šampiona, ali sada stižu informacije iz Engleske da je to ipak moguće. Britanski premijer Boris Džonosn je rekao da Rusija u ovakvom stanju nikako ne može da organizuje veliki fudbalski meč, a Skaj piše da bi baš „Vembli“ mogao da bude zamena za „Gazprom arenu“ na kojoj treba da se igra meč 28. maja.

Inače Sankt Peterburg je trebalo i 2021. da bude domaćin, ali je finale tada pomereno u Porto kako bi navijači Čelsija i Mančester Sitija iz Engleske mogli da prisustvuju. I 2020. se desila promena domaćinstva i to zbog pandemije. Tada je trebalo da se igra u Istanbulu, ali je čitav završni turnir odigran u Portugaliji i finale se igralo u Lisabonu. Istanbul zato treba da bude domaćin finalne utakmice Lige šampiona 2023. godine.

 

Tagovi