in

Trabzon i Bazel igraju, solidarnost turskih klubova na delu

Trabzon i Bazel igraju, solidarnost turskih klubova na delu

Nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tusrku i Siriju malo ko stiže da misli o sportu, ali da se igra – mora.

Iako je u Turskoj proglašena sedmodnevna žalost, a u područjima najteže pogođenim zemljotresom i tromesečno vanredno stanje, sport se vratio „u pogon“, ali samo na međunarodnom nivou.

Nakon utakmica u odbojkaškoj Ligi šampiona, na teren će i fudbaleri. Trabzon će po ranijem planu u četvrtak uveče (18.45) u meču šesnaestine finala Lige konferencije dočekati Bazel.

Trabzon je na kraju dobio dozvolu da meč bude odigran po planu, ali lokalne vlasti su klub uslovile brojnim smernicama. Najneobičnija je svakako ona koja kaže da navijač neće smeti da navijaju.

Trabzon je zato upozorio navijače da iako mogu da dođu na stadion podršku svom klubu mogu da daju samo tako što će na primer obući dres ili neku drugu odeću u bojama kluba. Pevanje i navijanje na tribinama je zabranjeno jer će na taj način biti odata počast žrtvama.

Uz to, klub će organizovati i akciju prikupljanja pomoći. Novac od ulaznica ostaće klubu, ali će svuda na tribinama biti postavljene kutije u koje navijači mogu da doniraju novac za one kojima je u ovim danima pomoć najpotrebnija.

Turski klubovi ujedinili su snage odmah nakon zemljotresa. Zajednički se prikuplja pomoć, pruža se smeštaj onima koji su ostali bez krova nad glavom, a sada su pred Trabzonov meč sa Bazelom napravili i novi iskorak. Akciji će se verovatno u toko dana pridružiti i drugi klubovi.

Kako je objavio Trabzon, Bešiktaš je kupio 1.903 ulaznice za meč, Galatasaraj, Fenerbahče i Bašakšehir kupili su po 1.000 karata i sav prihod je namenjen za humanitarnu pomoć.

Solidarišu se, naravno, i gosti iz Bazela koji su poručili da je fudbal na drugom mestu te da su misli svih iz kluba uz žrtve pogođene zemljotresom.