in

Tončev devet meseci van fudbala

Komisija za žalbe Fudbalskog saveza Srbije, na sednici u ponedeljak, potvrdila je prvostepenu odluku o kažnjavanju Novice Tončeva devetomesečnom zabranom rada u najpopularnijem sportu. Istovremeno, pravosnažna je postala i polugodišnja suspenzija Stanislava Tončeva.

Odlukom Komisije za žalbe, pred domaćim fudbalskim organima, završen je jedan od najsloženijih slučajeva poslednjih godina na superligaškim terenima. Sankcija, izrečena od Disciplinske komisije FSS potvrđena je bez primedbi.

Novica Tončev

Podsetimo, Novica i Stanislav Tončev, sankcionisani su suspenzijama, od devet i šest meseci, zbog ulaska i nesportskog ponašanja u sudijskoj svlačionici, tokom poluvremena utakmice Radnik – TSC (2:1). Duel je odigran 24. novembra prošle godine.

Službena lica, dan kasnije, prijavila su incident, kojem su neposredno svedočili i arbitri u VAR sobi. Komunikacija je ostala uključena, pa su VAR sudija Momčilo Marković i AVAR Milovan Ristić, zajedno sa operaterom, imali priliku da čuju nemili dijalog Tončeva seniora i juniora sa sudijama, predvođenim Dejanom Trifkovićem. U raspravi su učestvovali i pomoćni arbitri, Slobodan Pavlović i Bojan Bajović, delimično i četvrti sudija Aleksandar Živković. Snimak iz VAR sobe bio je jedan od dokaza korišćenih u diciplinskom postupku. Saslušani su i neposredni akteri inicidenta, čule se i „teške reči“, zabeležene u zvaničnim zapisnicima.

Disciplinska komisija, predvođena Leskovčaninom Ivanom Nikolićem, dugo je vodila slučaj u više nego složenim uslovima. Prvostepeni organ, sredinom januara, kaznio je Novicu Tončeva sa devet, a Stanislava sa šest meseci zabrane rada u fudbalu. Mesec dana kasnije istu odluku potvrdila je i Komisija za žalbe.

Stariji Tončev godinama uživa na visokim položajima u fudbalskoj Srbiji – nalazi se na čelu istočnog regiona, član je Odbora za hitna pitanja i Izvršnog odbora FSS, sa statusom počasnog predsednika i dalje vodi surdulički Radnik. Junior Tončev zvanično je predsednik Radnika.

Suspenzija teče od 3. decembra prošle godine. Praktično, posle pravosnažnosti odluke, otac i sin Tončev neće moći da budu angažovani u klupskim i fudbalskim poslovima.