in

Srbija će sve to platiti

Vrhovni kasacioni sud oslobodio je fudbalskog sudiju Srđana Obradovića od optužbi da je zloupotrebom službenog položaja, odlukama donetim protivno pravilima igre, pomogao fudbalerima Spartaka da pobede i naneo štetu niškom Radničkom. Konkretno – jagodinski arbitar, posle tri i po godine razvlačenja po sudovima i 28 dana pritvora, slobodan je kao ptica na grani.

Petočlano veće Vrhovnog kasacionog suda, u konačnoj odluci, usvojilo je zahteve za zaštitu zakonitosti branilaca, prethodnim sudijskim odlukama dva puta u istom slučaju kažnjavanog Srđana Obradovića, i utvrdilo da sudija ne može imati svojstvo službenog lica.

Prethodno, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg suda i kasnije Apelacioni sud, u Novom Sadu, osudili su Jagodinca na višemesečnu kaznu zatvora, utvrdivši da je spornim odlukama, dosuđenim kaznenim udarcem za Spartak Ždrepčevu krv i isključenjem napadača Nišlija, Milana Pavkova, direktno uticao na rezultat 2:0 i omogućio Spartaku sigurnu pobedu, „svestan dela i njegove zabranjenosti“. Odlukom u prvom stepenu, Obradović je kažnjen sa 15 meseci zatvora, drugostepenom tri meseca manje.

Kasacioni sud, u zaključnoj odluci, utvrdio je da ovlašćenje glavnog fudbalskog sudije obuhvata regulisanje „samo određenih situacija u okviru tačno određene igre i to samo prema igračima na terenu“. Zbog ograničenog dejstva – stav je kasacije – to nije vršenje javnih ovlašćenja. U dodatnom obrazloženju stoji i da odlučivanje u okviru konkretne utakmice nema značaj za javni interes.

Posle svega, Srbija će platiti troškove krivičnog postupka, jer je okrivljeni Srđan Obradović oslobođen od optužbe. Nekadašnji sudija iz Jagodine ima pravo i na naknadu štete za vreme provedeno u pritvoru od 14. maja do 11. juna 2018. godine. Prethodnim odlukama, okrivljeni je podneo finansijski teret postupka.

Konačna odluka imaće reperkusije i na fudbalskom planu – sa statusom okrivljenog, Obradović je na deset godina izbačen iz najpopularnijeg sporta. Jagodinac se posle napuštanja terena našao na listi posmatrača Srpske, kasnije i Prve lige. Nema više pravnih prepreka da se vrati fudbalu…

Posle svega, fudbalska Srbija pretrpela je još jedan poraz. Skandalozna utakmica, zaključena posle tri i po godine, poprimila je obrise farse. Subotički susret, u kojem su isprepletani interesi pojedinih klupskih moćnika, kladionica, politike i mafije, ma koliko bezazleno delovao, ostavio je dubok trag u celoj državi. A, fudbalu naneo još jednu ranu, posle koje više ništa nije bilo isto. Posledice se osećaju i danas…