in

Spasić i Bislimi izbačeni iz fudbala na po godinu dana

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je Ninoslava Spasića i Asmira Bislimija sa ukupno dve godine zabrane rada u najpopularnijem sportu. Doskorašnji predsednik sudija istočnog regiona i direktor superligaša Proletera, u narednih godinu dana, neće smeti da budu angažovani u fudbalskim poslovima.

Prvostepeni organ kaznio je Ninoslava Spasića po prijavi Dejana Filipovića, prvog čoveka Sudijske komisije FSS.

U spornim istupima, Spasić se bavio platama funkcionera FSS, zamenika predsednika Nenada Bjekovića, generalnog sekretara Jovana Šurbatovića, počasnog predsednika Tomislava Karadžića i prvog čoveka Sudijske komisije Dejana Filipovića, u svetlu odluke Izvršnog odbora o dodeli novčanih sredstava regionalnim savezima.

Do pre tri dana, prvom čoveku sudijske organizacije Fudbalskog saveza regiona istočne Srbije i posmatraču na jedinstvenoj listu Super i Prve lige, na teret je stavljeno iznošenje neistina na račun organa, tela i rukovodstva srpske kuće fudbala. Komisija je više puta utvrdila povredu Odluke o etičkom kodeksu i standardima ponašanja članova FSS.

Spasić nije promovisao javni interes, zvanične stavove i interese FSS i njegovih članova. U javnosti je zlonamerno i neistinito prikazivao činjenice i posebno istupao u oblastima za koje nije nadležan, van granica ovlašćenja. Promovisao je lične interese zbog pribavljanja koristi, odnosno nanošenjem štete FSS i članovima“, objašnjeno je u odluci Disciplinske komisije FSS.

Bivšem superligaškom sudiji, poslednjih godina angažovanom u strukovnoj organizaciji, sankcija je odmerena i zbog širenja neproverenih informacija i obmane javnosti. Usput, Ninoslav Spasić „nije obavestio organe i tela o istupima, iako je bio dužan da se ponaša savesno, odgovorno i kolegijalno, braneći sportska načela.“

„Sve je činio sa naročitom upornošću, drskošću i bezobzirnošću, kontinuirano i u dužem vremenskom periodu“, zaključak je komisije na čijem čelu se nalazi Leskovčanin Ivan Nikolić.

Spasiću je jednogodišnja kazna zabrane rada odmerena zbog prekršaja članova 42 i 80 Disciplinskog pravilnika.

Istovetno je sankcionisan i Asmir Bislimi, direktor Proletera, takođe, zbog izjava u sredstvima javnog informisanja. Obrušio se na Aleksandra Pivića, direktora Super i Prve lige Srbije, posle odluke da meč Proletera i niškog Radničkog registruje službenim rezultatom 0:3.

Pri tome se nije libio, kako je utvrdila komisija, da posegne za klasičnim širenjem neistina, kleveta i uvreda. Otežavajuće okolnosti, u slučaju Bislimija, bile su odsustvo kajanja i povratnička priroda postupka. Sankcionisan je u toku sezone, zbog udaljenja sa klupe na meču Voždovac – Proleter. Posle žestokih uvreda na račun direktora takmičenja, Bislimi neće moći da se pojavljuje u restriktivnom prostoru, potpisuje klupske odluke, niti da se angažuje u organima saveza.

Obojica „prestupnika“, Ninoslav Spasić i Asmir Bislimi, imaju pravo žalbe drugostepenom organu FSS.