in

Sezona od 8. jula, zimska pauza tri meseca…

Naredna sezona u svetskim fudbalskim takmičenjima na državnom nivou imaće jedinstven izgled. Poznojesenji Mondijal 2022. promeniće, barem na kratko, fudbalsku morfologiju u čitavom svetu i kumovati specifičnim rešenjima u odsustvu novembarsko-decembarskog termina.

Fudbal u Srbiji igraće se u podjednako jedinstvenom kalendaru. Prvi i poslednji put, najverovatnije.

Superligaški karavan startovaće, u petak, osmog jula. U jesenjem delu sezone planirano je 20 kola, zaključno sa nedeljom, 13. novembrom.

Dan kasnije počeće nikad kraći FIFA termin pred početak Svetskog prvenstva u Kataru. Trajaće svega sedam dana, do starta mondijalskih utakmica. Praktično, selektorima je ostavljena mogućnost sedmodnevnih priprema za planetarno takmičenje…

Zimska pauza, prema idejnom rešenju Kalendara takmičenja, sačinjenog od operativaca u Zajednici Super i Prve lige i direktora takmičenja, Aleksandra Pivića, trajaće čak tri meseca! Ne pamti se duži odmor na fudbalskim stadionima u Srbiji.

Prvi takmičarski dan u 2023. biće petak, 10. februar. Poslednje kolo šampionata planirano je za 21. maj. Utakmice baraža za Super ligu igraće se 27. i 31. maja naredne godine.

Finalni susret Kupa Srbije zakazan je za nedelju, 28. maj.

Klubovi Prve lige Srbije počeće prvenstvenu trku 5. avgusta. I njih zimska pauza očekuje već od 13. novembra.

Posebno naporan program očekuje srpske klubove u evropskim takmičenjima. Kvalifikacije za Ligu šampiona, Evrope i konferencije počeće već u utorak, 5. jula. Do 19. septembra i prvog FIFA termina, UEFA je predvidela neviđeno zgusnut program, utakmice na svakih sedam dana!

Praktično, od prve nedelje jula do sredine septembra odigraće se čak šest kola – četiri kvalifikaciona i dva u grupnoj fazi. Konkretno, fudbaleri pojedinih ekipa do prve pauze imaće u nogama čak 12 evropskih utakmica!

Napokon, i evropska klupska takmičenja „zabasaće“ u vanredne datume. Finale Lige šampiona igraće se 10. juna. Prethodno, tri dana kasnije, odigraće se i poslednja utakmica u ciklusu Lige konferencija. Odlučujući meč, za pobednika Lige konferencija, biće odigran 31. maja.