in

Saudijska Arabija domaćin SP za klubove u decembru 2023.

Saudijska Arabija domaćin SP za klubove u decembru 2023.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) objavila je u utorak da će Svetsko prvenstvo za klubove krajem ove godine biti održano u Saudijskoj Arabiji.

Svetsko prvenstvo za klubove biće odigrano od 12. do 22. decembra, a domaćin će biti Saudijska Arabija.

FIFA je odluku donela na sastanku održanom u utorak.

„Zahvalni smo FIFA što nam je ukazala poverenje da organizujemo ovako veliki i izuzetan događaj. Saudijski fudbal izuzetno napreduje, trenutno imamo više registrovanih igrača u svim uzrastima nego ikada pre, imamo više kvalifikovanih trenera, više obučenih i kvalifikovanih sudija, bolju upravu i jaču ligu. Budućnost je svetla i ovaj turnit biće dodatni razlog da idemo napred posebno kada pomislimo na to koji timovi i kakvi igrači će na njemu igrati“, poručio je predsednik FS Saudijske Arabije Jaser al Mišehal.

Vest stiže samo dva meseca nakon što je Kristijano Ronaldo postao igrač Al Nasra, i nakon godine u kojoj je ambasador turizma bio Lionel Mesi.

Saudijska Arabija biće domaćin Azijskom kupu 2027, dve godine kasnije će organizovati Zimske azijske igre, Rijad će biti domaćin Azijskih igara 2034, očekuje se isticanje kandidature za Olimpjske igre 2036.

Uz to, potvrđeni su i novi detalji u vezi sa promenom formata ovog takmičenja 2025. Na Svetskom klupskom prvenstvu te godine učestvovaće 12 evropskih timova, šest severnoameričkih, četiri afrička, četiri azijska, četiri iz Severne i Centralne Amerike i Kariba, jedan iz Okeanije i jedan iz zemlje domaćina.

Tagovi