in

Salah će na Manea u finalu: Egipćani prošli posle penala!

O drugom finalisti 33. izdanja Kupa afričkih nacija odlučivali su penali – Egipat je posle izvođenja jedanaesteraca u Jaundeu obezbedio plasman u veliko finale, gde ga čeka selekcija Senegala. Penalima je prethodila nervozna i ne baš uzbudljiva utakmica, tokom koje za 120 minuta nismo videli pogodak. U penal-seriji bilo je 3:1 za tim portugalskog selektora Karlosa Keiroša.

U sredu je plasman u finale obezbedila ekipa Senegala koja je eliminisala Burkinu Faso.

Uspešni izvođači penala kod pobedničkih „Faraona“ bili su Zizo, Mohamed Abdelmonem i Mohanad Lašin, a zvezda Liverpula Mohamed Salah, koji je trebalo da šutira u petoj seriji, nije ni stigao da izvede svoj penal jer su Kamerunci bili veoma neprecizni. Apsolutni heroj Egipta je 32-godišnji golman Zamaleka Gabaski, koje je odbranio dva penala domaćima.

„Neukrotivi lavovi“ koji nisu iskoristili penale su Harold Mukudi, Džejms Lej Siliki (Gabaski im je odbranio) i Klinton Endžije (promašio čitav gol), dok je jedini ko je penal pretvorio u gol bio kapiten Vensan Abubakar na veliku žalost brojnih navijača na stadionu „D’Olembe“ u kamerunskoj prestonici.

U utakmici je viđeno mnogo verbalnih sukoba, a pobednika do samog kraja nije mogao da vodi selektor Karlos Keiroš, koji je u finišu regularnog dela meča isključen zbog prigovora sudiji – dobio je drugi žuti karton.

Ovom duelu prethodile su kontroverze u medijima – selektor Egipta Keiroš odgovorio je na komentare legende kamerunskog fudbala Samujela Etoa, koji je izjavio da će polufinalni meč predstavljati pravi rat.

„Fudbal nije rat, fudbal donosi sreću i radost. Ovaj turnir treba da gaji dostojanstvo“, izjavio je Keiroš.

Prethodni osvajač ovog takmičenja je reprezentacija Alžira, koja je 2019. godine u finalu pobedila Senegal.

Finale u Jaundeu je na programu šestog februara. Mečeve Kupa afričkih nacija pratite u direktnim prenosima na kanalima Sport kluba.