in

Pustite fudbalere da igraju za reprezentacije

Predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Đani Infantino pozvao je klubove da dozvole igračima da zaigraju za reprezentacije u predstojećim kvalifikacionim utakmicama za Svetsko prvenstvo.

Uskoro sledi reprezentativna pauza, a premijerligaški klubovi najavili su da neće dozvoliti svojim igračima da nastupe za reprezentacije država, koje se nalaze na crvenoj listi Velike Britanije kada je u pitanju pogođenost koronavirusom.

Zbog mogućnosti da isto učine i klubovi iz drugih zemalja, u sredu se oglasio prvi čovek FIFA.

„Suočavali smo se zajedno sa globalnim problemima u prošlostima i moramo sada nastaviti na isti način. Puštanje igrača da budu deo reprezentacija u narednom prozoru je pitanje od velike važnosti. Zahavalan sam na podršci i saradnji svima tokom ovog izazovnog perioda.

Pozivam na solidarnost sve članove udruženja, svaku ligu i klub da učini ono što je ispravno i fer. Mnogi najbolji igrači sveta takmiče se u ligama u Engleskoj i Španiji, a verujemo da ove zemlje žele da zaštite integritet sportskih takmičenja širom sveta.

Kada je reč o karantinu u Engleskoj, koji bi važio za igrače koji se vraćaju iz zemalja sa crvene liste, pisao sam premijeru Borisu Džonsonu i apelovao na neophodnu podršku, posebno kako igrači ne bi bili lišeni mogućnosti da predstavljaju svoje zemlje u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, što je jedno od najvećih priznanja za profesionalnog fudbalera.

Predložio sam da se za predstojeće reprezentativne utakmice primeni pristup sličan onome koji je usvojila Vlada Velike Britanije za poslednju fazu Evropskog prvenstva.

Zajedno smo pokazali solidarnost i jednistvo u borbi protiv Covid-19. Pozivam sve da dozvole igračima da učestvuju u kvalifikacionim mečevima za Svetsko prvenstvo“, poručio je Infantino.

Tagovi