in

Prethodna uprava pravila krivična dela, preti joj zatvor

Kao što je i najavljeno predsednik Barselone Đoan Laporta održao je konferenciju za medije na kojoj je otkrio saznanja o tome šta je sve radila prethodna uprava, uključujući i nelegalne i nelogične radnje, zahvaljujući kojima je klub došao do rekordnog duga koji sada iznosi 1.173.000.000 evra.

Plaćanje advokatima za nepostojeće usluge 7.000.000 evra, davanje plata igračima 40% više nego što tržište nalaže, plaćanje ogromnih provizija menadžerima, samo su jedan deo onoga što je radilo prethodno rukovodstvo na čelu na Bartomeuom.

„Naša uprava jako dobro zna kakvu smo situaciju zatekli u klubu kada smo došli u martu prošle godine. Pokrenuli smo istragu i otkrili smo bezbroj sumnjivih poslova bivše uprave. Istragu je sprovela nezavisna agencija, koja je došla do brojnih dokaza o neosnovanim i nezakonitim isplatama klupskog novca. Iz klupske kase su trošene nerazumne svote novca, trošene su na lažne poslove. Obavestili smo tužilaštvo i policiju o svemu i dostavili smo im dokaze. Želimo da zaštitimo interese kluba. Ne želimo da budemo njihovi saučesnici i da prikrivamo tu sramotu. Navijači moraju i imaju pravo da znaju gde je sve otišao novac iz klupske kase. Doveli smo danas i stručnjaka da vam detaljno objasni kakve su sve nezakonite radnje sprovodili ljudi iz prethodne uprave“, počeo je Laporta, pa potom rekao da su fudbaleri imali plate 40 posto više od realnih, zbog čega nisu mogli da ih prodaju:

„Klubovi su bili zainteresovani za naše igrače, ali bi se odmah povlačili kada bi videli naše plate. Zato je njihovo smanjenje ključno“.

Advokat Haime Kampaner koji je specijalizovan za krivično pravo i koji je vodio istragu otkrio je da je tokom iste naišao na krivična dela.

„Nakon svega što smo otkrili, nije bilo ni trunke sumnje da postoji pravni osnov za krivičnu odgovornost bivše uprave zbog svega što su uradili. Nije reč o tome da li je bivša uprava radila dobro ili loše. Oni snose krivičnu odgovornost za svoje kriminalne postupke koje su napravili. Otkrili smo da su provizije za transfere koje se uplaćuju menadžerima i posrednicima često išle čak i do 33%, dok je zakonski okvir 5 do 10%. Mi danas ovde govorimo o složenom finansijskom kriminalu s višemilionskom štetom, nekoliko stotina miliona je pronevereno“, rekao je Kampaner i nastavio:

„Na primer, napravljena je fiktivna kompanija čiji je jedini zadatak bio da sarađuje sa Barselonom, a zapravo im je to bio paravan za krađu i pranje novca. Advokati, menadžeri i razni posrednici koji nisu imali nikakve veze sa transferom su naplaćivali po 7 miliona miliona za svoj ‘rad’ na transferu s kojim nisu imali nikakve veze. Novac je proneveren i opran preko nekoliko fiktivnih kompanija. Nije se radilo o klasičnoj krađi gde je neko fizički uzimao klupski novac. Sve je rađeno smišljeno, s dobro razrađenim planom. Novac je uplaćivan fiktivnim kompanijama za lažne poslove, uplaćivan je menadžerima, advokatima, pa čak i novinarima, kojima je plaćeno da ne pišu istinu i da napadaju sve ostale. Jedan od njih je imao 60.000 evra godišnje da piše sve što mu uprava kaže i da brani njene interese i prikriva sve malverzacije“, zaključio je Kampaner.