in

Pike i predsednik FS Španije u centru skandala

Fudbaler Barselone Đerar Pike sklopio je dogovor sa predsednikom Fudbalskog saveza Španije Luisom Rubijalesom da odvedu Superkup ove zemlje u Saudijsku Arabiju, objavio je “El Confidencal” sa sve transkriptima razgovara.

Prvi Superkup Španije se tamo igrao u januaru 2020. godine, a pre samog starta Rubijales je rekao da je Pikeova kompanija „Kosmos“ pomogla kao posrednik u pregovorima, navodno besplatno.

Međutim, ipak se ispostavilo da je Sela, saudijska državna firma, Fudbalskom savezu Španije garantovala isplatu od 40.000.000 evra za svaku od šest godina igranja Superkupa u Arabiji. Kompaniji Kosmos je za svaku godinu pripalo 4.000.000 evra, dakle za šest sezona ukupno 24.000.000 evra.

Da vidimo, Rubi, kada je novac u pitanju. Ako bi Realu išlo osam miliona… Dođavola osam ide Realu i isto toliko Barseloni… Ostali su plaćeni dva miliona i jedan, znači to je 19, a ti daješ Savezu šest miliona i tebi ostaje šest, ako istisnemo Saudijsku Arabiju i možda nam ostane još. Ako neće, reći ćemo da Real neće doći“, kazao je u jednom od razgovora Pike Rubijalesu.

Rubijales je 15. decembra 2019. godine čestitao Pikeu na sklopljenom poslu, što se čuje u audio snimcima. Super kup Španije je 2020. po prvi put odigran u Rijadu.

Pike očigledno želi da se bavi i drugim stvarima van terena, pa je tako ušao i u teniski biznis, gde pravio reforme u Dejvis kupu. Uz to aktivan je i politički, gde godinama vatreno zastupa separaciju njegove rodne Katalonije od države Španije. U sklopu toga je često iznosio optužbe prema Fudbalskom savezu Španije i države, pa zato dodatno čudi ova saradnja sa predsednikom istog. Očigledno za privatne finansijske poslove to ne važi.

Tagovi