in

Partizan protiv Sparte: Odbrana Praga

Humska na nogama, dani odluke na vidiku… Partizan u četvrtak veče (18.45) brani praški kapital (1:0) i u duelu sa Spartom cilja plasman u osminu finala Lige konferencije.

Februarski dani učvrstili su uverenja crno-belih da 2022. donosi mnogo više od običnog povratka Partizana na veliku scenu. Četa Aleksandra Stanojevića, pred odsudne dane, naštimovala je oruđa i oružja i sa tri startne pobede cementirala optimizam uoči finalnih februarskih 180 minuta. Neobično važnih u konačnom računu, krajem maja.

Idejni tvorac uspeha, šef struke Aleksandar Stanojević, više je čovek taktike nego matematike. Zato je i u najavi, dan pred duel sa Spartom, jasno poručio:

„Da poginemo sutra i ne mislimo šta će biti prekosutra!“

I nema mesta filozofiji – plasman u osminu finala Lige konferencije i uspeh u predstojećoj, 166. projekciji  „večitog derbija“ nose istu težinu na fudbalskom tasu. Otuda i jasna odbrana ideje da kalkulacijama nema prostora, bez obrzira na praški gol zaloga. U prevedenom – na teren će oba puta tim od poverenja, najbolje što Partizan u ovom trenutku ima.

Nijanse možda odlučuju detalje na bekovskim i štoperskim mestima, gde Stanojević može da bira i odmara. Sa izvesnom predikcijom – greške neće biti. Zato će umesto Siniše Saničanina dres na štoperskoj poziciji, u tandemu sa neizbežnim Igorom Vujačićem, ponovo zadužiti Nemanja Miletić. Vikend pauza završena je i za Lazara Markovića, bonusi Nikola Terzić i Nemanja Jović sa lakoćom su izneli teret prvenstvenog duela sa Radničkim 1923 i ostavili prostor iskusnijem saigraču za oporavak i odmor.

Poziciju ispred mreže, umesto u nedelju angažovanog Nemanje Stevanovića, zauzeće Aleksandar Popović. Lakša povreda izbacila je iz tima Aleksandra Miljkovića, ali „punopravni“ desni bek Marko Živković, još jedan iz serije „crno-belih povratnika“, ume odlično da odgovori zahtevima stručnog štaba.

Ostalih sedam profilisali su se već kao neizostavni temelji Stanojevićeve mašinerije – drugi štoper Igor Vujačić, levi bek Slobodan Urošević, zadnji vezni Saša Zdjelar i Miloš Jojić, levo krilo Kvinsi Menig, ofanzivni vezista Bibras Natho i napadač Rikardo Gomeš.

Prekaljeni češki stručnjak na klupi Sparte, Pavel Vrba, odlično upoznat sa februarskim rasporedom Partizana, uzda se i u faktor nadolazećeg „večitog derbija“. Praški tim odmarao je tokom vikenda, loš teren i snežna oluja odložili su meč sa Jablonecom i Vrba, kojem su klupski poslodavci nedavno oročili poverenje do leta 2023. uverava da odmoran tim može do pobede i kopernikanskog obrta u Beogradu.

Najavljen je povratak u ekipu oporavljenog Ladislava Krejčija mlađeg.

Crno-beli 12. put u Evropi! Nošeni podrškom očekivanih najmanje 12.000 navijača spremaju još jedan iskorak u premijernom izdanju Lige konferencije. Pali su u Beogradu, DAC, Santa Klara, Soči i Flora. Remi sa Anortozisom obezbedio je Partizanu evropsko proleće. Istu težinu, posle 1:0 u Pragu, imao bi i nerešen rezultat sa Spartom.

U Humskoj, ipak, danas niko ne razmišlja o remiju…