in

Nije protiv zakona uzeti procenat

Fudbaler Barselone Đerar Pike odlučio je da pred medijima javno progovori o aferi, čiji je glavni akter zajedno sa predsednikom Fudbalskog saveza Španije, Lusiom Rubijalesom.

Afera koja se u ponedeljak pojavila u Španiji, kada je „El konfidensijal“ objavio transkripte razgovora prema kojima defanzivac katalonskog kluba i prvi čovek španskog fudbala dogovaraju premeštanje Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju u zamenu za 40.000.000 evra, od čega bi 24.000.000 evra pripalo fudbaleru.

„Sve što smo uradili bilo je legalno. Zato sam izašao ovako javno, da pokažem svoje lice, jer nemam ništa da krijem. Ponosan sam na sve što radimo u ‘Kosmosu’. Plan je bio da promenimo format takmičenja i da bude interesantnije za gledaoce i predsednik Luis Rubiales se složio sa idejom. Saudijska Arabija nije bila jedina opcija, razmatrani su i Katar i Amerika. Na kraju je doneta takva odluka“, rekao je Pike, pa potom prokomentarisao:

„Procenti? Živimo u takvom svetu i to je relativno normlano. Kreće se od 10 do 15 odsto i verovali smo da je to u redu, sve je u skladu sa tržištem. Treba dodati da je ova promena donela novac i Savezu, pošto je zarada velika, iznosi oko 40 miliona evra“.

Pike je rekao da je znao da postoji snimak.

„Taj snimak koji ste čuli je izvučen iz konteksta, objašnjavao sam predsedniku neke stvari i probali sm oda nađemo savršenu formulu. Ljudi iz ‘El konfidensijala’ su me zvali prošle nedelje i rekli su mi za taj snimak, dogovorio sam im da me ne zanima i da nemam šta da krijem. Ne treba biti nešto posebno inteligentan da bi shvatio ko stoji iza svega. Zašto se snimak sada pojavio? Istražite i sami, zato ste novinari. Mi smo proviziju dobili direktno iz Saudijske Arabije, ne od FS Španije. Da li ću se zbog ovoga povući? Ne, imam još nekoliko godina igranja pred sobom. Svestan sam da nije česta pojava da su igrači umešani u ovakve stvari, ali meni se ovo sviđa i ne pada mi na pamet da se bilo kome izvinjavam zbog toga“.

Tagovi