in

Ne isključujem održavanje SP na dve godine

Đani Infantino, predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), otvorio je nekoliko intrigantnih tema na sastanku u Dohi.

Naime, Infantino i čelnici FIFA nalaze se u Dohi, gde fudbalska organizacija sprovodi deo vlastite studije o tome, koliko je izvodljivo i praktično održavanje Svetskog prvenstva svake dve godine.

Premda je takva ideja vrlo brzo dobila brojne suparnike (od članova Evropske fudbalske organizacije, Međunarodnog olimpijskog komiteta), Infantino je izjavio:

„Proučavamo kalendar i savetujemo se sa svima. U svemu tome prvenstveno želimo da čujemo glas samih protagonista, odnosno, igrača i trenera. Ništa ne bih želeo u startu da odbacim kao ideju“, rekao je Infantino.

Brojni protivnici ovakve ideje, prvenstveno ne žele od nečeg posebnog, kao što je Svetsko prvenstvo koje se održava na svake četiri godine, učiniti nešto posve obično.

Uz ovu temu Infantino je spominjao i natrpanost fudbalskog kalendara, te sve veću isprepletenost klupskih i reprezentativnih obaveza.

„Previše je besmislenih utakmica i sadašnji kalendar je dostigao limite. Ovakav raspored je neodrživ. Moramo da imamo jedinstven sistem, koji će smisleno razlučivati klupske od reprezentativnih utakmica.“