in

Ministarka pozvala premijerligaše da bojkotuju finale LŠ

Liz Trus, sekretarka spoljnih poslova Engleske, pozvala je premijerligaške klubove da ukoliko izbore plasman u finale Lige šampiona isto bojkotuju ukoliko se ono bude igralo u Sankt Peterburgu.

Nakon poslednjih dešavanja na relaciji Rusija – Ukrajina i poteza predsednika Rusije Vladimira Putina koji je priznao nezavisnost Donjecka i Luganska, proruskih separatističkih terotorija u istočnoj Ukrajini i naredbe vojsci da „čuva mir“ na tim teritorijama, politička lavina prelila se na sport. Očekivano.

Odmah su počeli pritisci na Evropsku fudbalsku uniju (UEFA) da oduzme Sankt Peterburgu domaćinstvo finala Lige šampiona.

Prema nekim informacijama, u UEFA su spremni da čekaju dok ne budu odigrana polufinala, dakle zaključno sa 4. majem, kako bi razmotrili situaciju i doneli odluku o eventualnom premeštanju finala negde drugde.

Logično, ukoliko do toga dođe u obzir će za nove domaćine biti razmatrani i brojni engleski stadioni, ali sekretarka inostranih poslova Liz Trus već ide i korak dalje. Ona smatra da ne bi trebalo ni da se postavlja ovo pitanje i da bi trebalo da je jasno da engleski timovi neće putovati u Rusiju. U ovom momentu u osmini finala su još četiri engleska kluba – Liverpul, Mančester siti, Mančester junajted i Čelsi čiji je vlasnik ruski milijarder Roman Abramovič.

Upitana tokom gostovanja na LBC da li bi engleski klubovi trebalo da bojkotuju finale ako ono bude igrano u Sankt Peterburgu.

“Da. Da sam ja na njihovom mestu, ja bih bojkotovala. Lično ne bih imala nikakvu želju da igram fudbal u Sankt Peterburgu i da znam šta Putinov režim radi u ovom trenutku”, rekla je ona.

Na ovu temu govorio je i premijer Boris Džonson koji je rekao da je “neprimereno” da finale Lige šampiona bude odigrano u Rusiji.

Iako se zapravo očekuje da UEFA izmesti finale iz Sankt Peterburga, Evropska kuća fudbala je za sada samo rekla da “pomno motri na celokupnu situaciju te da će odluka o promeni mesta odigravanja finala biti doneta samo ako bude neophodno”.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan rekao je da “je London spreman da organizuje finale Lige šampiona” te da ovaj događaj ne bi trebalo da bude organizovan u Rusiji.

“Organizovanje finala Lige šampiona je privilegija. Ono što ćemo mi istaći kod UEFA je da organizacija finala Lige šampiona u Sankt Peterburgu odražava vid podrške agresivnim akcijama predsednika Rusije Vladimira Putina”, rekao je Kan.

UEFA je već suočena sa odlaganjem meča omladinske Lige šampiona između Dinama iz Kijeva i Sportinga, a Fudbalski savez Poljske podneo je zahtev da meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru između Rusije i Poljske ne bude odigran u Moskvi.