in

Mesija bi u MLS plaćalo svih 29 klubova

Mesija bi u MLS plaćalo svih 29 klubova

Kako bi doveli Lionela Mesija u MLS, što je u skladu sa finansijskim pravilima ove lige i u odnosu na Mesijevu platu za jedan klub neizvodljivo, svi klubovi lige smislili su plan.

A plan je sledeći:

Svih 29 klubova koliko ih u MLS ima plaćali bi deo njegove plate.

A Mesi bi sam izabrao klub u kome bi igrao.

Koliko god zvuči neverovatna ideja da 29 klubova zajedno plaća igrača jednog tima, logika kojom se klubovi iz MLS vode ima smisla i svi na kraju imaju svoju računicu.

Klubovi veruju da bi dolazak Mesija u MLS bio značajan kako za samu ligu tako i za sve njih jer bi zarada od komercijalnih prava značajno bila povećana što bi svima išlo u prilog.

Mesi u Pari Sen Žermenu, sa kojim mu ugovor ističe na kraju sezone, zarađuje oko 900.000 funti (neoporezovano) nedeljno. Prosečna godišnja plata igrača u MLS ligi je 386.668 dolara, a prosečna plaćanja klubova za ceo tim na godišnjem nivou iznose 8.170.454 dolara. U proseku, najveću godišnju platu ove sezone u MLS imaju igrači Tornota (928.477 dolara) dok najmanje plaća Nešvil (187.300 dolara godišnje).

Klubovi su do ovog predloga došli na sastanku u februaru i nadaju se da bi na ovaj način zapravo svi zaradili jer bi mogli da podinu cenu TV prava. Trenutno, MLS ima globalni ugovor sa Apple+TV vredan 2.5 milijardi dolara za deset godina i dodatni ugovor za teritoriju SAD sa Foks sportom.

Ipak, ova ideja sa sobom nosi i niz pitanja, a glavno je svakako integritet samog takmičenja u kome cela liga plaća jednog igrača koji ne može da igra u 29 tiomova već samo u jednom. I FIFA bi svakako imala šta da kaže na ovo.

Tagovi