in

Lige se ujedinjuju protiv Infantina i Vengera

Reakcije na ideju Arsena Vengera i podršku koju je dobio od prvog čoveka Međunarodne fudbalske federacije Đanija Infantina su brojne i uglavnom negativne.

Na izjavu Đanija Infantina da ne odbacuje Vengerovu ideju da se Svetsko prvenstvo u fudbalu održava na svake dve godine, odmah je reagovao predsednik Evropske fudbalske unije Aleksandar Čeferin koji je najavio da će UEFA, ali i KONMEBOL bojkotovati ovu ideju.

Organizovale su se i najjače lige pa je već njih 11 potpisalo dokument protiv ove ideje koju ima FIFA. Protivljenje planovima FIFA prilično je jasno, posebno što smo u ovoj godini, praktično u isto vreme počašćeni Evropskim prvenstvom i turnirom Kopa Amerika. Ta dva velika, i svima važna, takmičenja bila bi među onima koja bi zapravo možda i prestala da postoje ukoliko bi Vengerova i Infantinova ideja zaživela u praksi.

UEFA je već iskazala svoj stav, iskazuju ga i lige koje se i bez Svetskog prvenstva na svake dve godine svakako žale na pretrpane kalendare.

Predstavnici najvećih klubova sastali su se u Nionu, a nakon razgovora na temu „davljenja klupskog fudbala“ svi su potpisali i dokument u kome se direktno protive najnovijoj Infantinovoj ideji.

Za sada su među potpisnicima ovog dokumenta – Premijer liga, Bundesliga, Primera, Serija A, francuska Liga 1, ruska Premijer liga, portugalska Primeira te superlige Švajcarske, Danske, Poljske i Rumunije.

Stav je jasan – udvostručen broj svetskih šampionata upropastio bi kvalitet državnih takmičenja, ali i svih ostalih takmičenja na duži rok.

Od dolaska na mesto predsednika FIFA Infantino je već uspeo da poveća broj učesnika na Svetskom prvenstvu sa 32 na 46, da u potunosti promeni format Svetskog klupskog prvenstva, izmeša termine velikih takmičenja KONKAKAF i KONMEBOL federacija.. Ostaje da vidimo da li je ovo sledeća ideja kojoj će se na kraju svi prikloniti uprkos sadašnjem protivljenju.

 

Tagovi