in

Legenda ukrajinskog fudbala i dalje radi u Rusiji: U Kijevu besni

Legenda ukrajinskog fudbala i dalje radi u Rusiji: U Kijevu besni

Rat u Ukrajini besni, a između dve zaraćene strane našao se jedan od najpopularnijih ukrajinskih fudbalera u istoriji. Nekadašnji defanzivni vezista Anatolij Timoščuk legenda je ukrajinskog fudbala i rekorder je reprezentacije te zemlje po broju odigranih utakmica u državnom timu. Ipak, ukrajinska javnost oštro ga kritikuje zbog toga što se i dalje nije oglasio po pitanju rata u Ukrajini i osudio postupke zemlje u kojoj radi – trenutno je pomoćni trener Zenita iz Sankt Peterburga.

Fudbalski savez Ukrajine zatražio je da se Timoščuku oduzmu sve nagrade i počasti koje je tokom godina zaradio u reprezentaciji zbog ćutanja tokom ruske invazije.

„Od početka ruske vojne agresije na Ukrajinu Timoščuk, nekadašnji kapiten reprezentacije Ukrajine, ne samo da nije javno govorio o ratu, već nije ni okončao saradnju sa agresorom“, stoji u saopštenju Fudbalskog saveza Ukrajine.

„Čudno je što se Timoščuk ne oglašava. Stoprocentno sam siguran da više neće biti legenda ukrajinskog fudbala. Njegova dostignuća biće zaboravljena“, izjavio je ukrajinski reprezentativac i fudbaler Atalante Ruslan Malinovski.

Anatolij Timoščuk (42) je kao profesoinalac igrao od 1995. do 2016. godine, a nastupao je za Volin Lutsk, Šahtjor Donjeck, Zenit Sankt Peterburg u dva navrata (ukupno četiri godine), Bajern Minhen i Kairat. Sa Zenitom je osvojio Kup UEFA, a sa Bajernom Ligu šampiona. Za reprezentaciju Ukrajine odigrao je 144 utakmice i postigao četiri gola u periodu od 2000. do 2016. godine.

Tagovi