in

Izostanak osude ga skupo koštao: Ukrajinci precrtali legendu

Izostanak osude ga skupo koštao: Ukrajinci precrtali legendu

Legendarni ukrajinski fudbaler Anatolij Timoščuk zvanično je precrtan od strane fudbalskog saveza svoje zemlje. Oduzete su sve nagrade i počasti koje je stekao igrajući u domovini i za državni tim i izbrisan je iz svih nacionalnih registara.

Razlog takve odluke nalazi se u činjenici da Timoščuk nije javno osudio vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu, a pored toga nije ni napustio poziciju pomoćnog trenera Zenita iz Sankt Peterburga.

Posle oštre osude i pritiska ukrajinske javnosti, Savez je posegao za radikalnim potezom i praktično izbrisao Timoščuka. Ostaje da se vidi da li će mu u budućnosti biti dozvoljen i ulazak u državu…

Nekadašnji vezista rekorder je svoje zemlje sa 144 nastupa u reprezentativnom dresu. Tri puta je biran i za najboljeg igrača Ukrajine.

U klupskoj karijeri bio je u tri navrata šampion Ukrajine sa Šahtjorom, uz tri osvojena kupa. Ima dve titule sa Zenitom i isto toliko sa minhenskim Bajernom u čijim bojama je uzeo i Ligu šampiona.

Penzionisao se u kazahstanskom Kairatu 2016, da bi se 2017. ponovo priključio Zenitu kao pomoćni trener.

Podsetimo, sličnu sudbinu poput njega doživeo je i legendarni turski napadač Hakan Šukur, koji je zbog opozicionog političkog delovanja proteran iz zemlje.

Tagovi