in

Grejsnot analizira šanse Srbije u Lisabonu

Fudbalska reprezentacija Srbije u nedelju igra u Lisabonu meč protiv Portugalije, odlučujući za odlazak na Svetsko prvenstvo. Domaćin je veliki favorit, a takvim procenama pridružuju se u kompaniji Nielsen koja radi studije sa šansama reprezentacija za plasman na mondijal u Kataru.

Studija „Gracenot“ čije ste procene imali prilike da pratite i za vreme EURO 2020. sada se bavila analizom poslednje nedelje evropskih kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru. „Na tapetu“ je i reprezentacija Srbije, koja se bori sa Portugalijom za prvo mesto Grupe A i direktan odlazak u Katar.

Trenutno je Srbija vodeća sa bodom više u odnosu na Portugalce. Ali ima i utakmicu više. Portugalija gostuje Irskoj, a potom u poslednjem kolu dočekuje Srbiju Lisabonu. Kako god se završi meč u Irskoj jasno je da će se u Lisabonu rešavati sudbina prvog mesta u grupi. Samo je pitanje kome će odgovarati remi u Lisabonu. Ako Portugalci ostanu neporaženi u Irskoj, onda im je i remi protiv Srbije dovoljan za direktan prolaz. Samo ako izgube moraće da jure pobedu, a Orlovima će i remi u Lisabonu biti dovoljan za prolaz.

Stoga, sva je prilika da će Portugalci ući u meč odluke sa prednošću i da će Srbiji samo pobeda da igra. Na osnovu toga „Gracenot“ je i pravio projekcije. Naravno Portugalija je favorit i dato joj je čak 82.71% za prvo mesto u grupi i direktan prolaz. Srbiji samo 17.29%.

Što se tiče ostalih grupa „Gracenot“ je ovako procenio situaciju. U Grupi B gde se za prvo mesto bore Španija i Švedska. Švedska je prva sa 15 bodova, dva više od Španije. Stoga Šveđani imaju prednost i daje im se 59.35% šanse za direktan prolaz, dok se Španiji daje 40.65% iako imaju dve reprezentacije direktan duel i to u Španiji. Za drugo mesto koje vodi u baraž u konkurenciji je Grčka, koja trenutno ima devet bodova i 9.21% šanse za baraž. Španci imaju 50.14%, a Švedska 40.65%.

U Grupi C u konkurenciji za prva dva mesta ostale su Italija i Švajcarska. Obe imaju po 14 bodova, sa tim da Italija ima 12:1 gol razliku, a Švajcarska 10:1. Dve reprezentacije igraju u Rimu za prvo mesto, pa je Italija logično u prednosti sa 65.59% naspram 34.41% Švajcarske. Veoma zanimljiva situacija je u Grupi D. Francuska je prva sa 12 bodova, ima tri više od Ukrajine, četiri od Finske i pet od Bosne i Hercegovine, koje sve imaju teoretske šanse za prvo mesto. Ipak, Francuska već u subotu ima meč kod kuće protiv Kazahstana i bod joj je dovoljan za prvo mesto, tako da ona ima 99.23% a ostale tri zajedno 0.77%.

Ovde je zanimljiva borba za drugo mesto, a tu se najveće šanse daju Bosni i Hercegovini, iako ima najmanje bodova. Razlog je taj što igra i protiv Finske i Ukrajine i to obe na svom terenu, pa samim tim drži potpuno sudbinu u svojim rukama i daje joj se 42.88%. Ukrajini se daje 35.33, a Finskoj 21.09%. Gotovo istovetna situacija je u Grupi E, gde Belgiju teorija samo deli od prvog mesta, stoga su i razumljive šanse od 99.31%. A za drugo mesto bitka je bespredmetna, jer su i Češka i Vels obezbedili baraž, da li kroz grupnu fazu ili kao jedna od dve najbolje u Ligi nacija.

U Grupi F Danska je već obezbedila odlazak u Katar, dok je otvorena borba za drugo mesto. Ali samo na papiru. Škotska ima četiri boda dve utakmice pre kraja u odnosu na Izrael i stoga i 97.20% šansi za baraž, a Izrael samo 2.80%. U Grupi G Holandija ima dva boda više od Norveške i četiri od Turske, stoga i najveće šanse za prolaz, čak 81.08%, Norveškoj 15.99%, a Turskoj 2.93%. Za drugo mesto Norveška je favorit sa 44.49%, ispred Turske sa 29.58% i lideri grupe Holanđani sa 15.93%. Čista situacija je u Grupi H. Samo dve ekipe ostale su u konkurenciji. Rusija koja je lider sa dva boda više od Hrvatske. I ima 58.64% naspram 41.36% šanse Vatrenih. Ali uz ogradu da je ostao da se odigra međusobni duel i to u Splitu.

Engleska je lider u Grupi I i to sa tri boda više od Poljske i fali joj bod da matematički overi dirktan odlazak na SP. Stoga vicešampion Evrope ima 99.59%, a Poljska i Albanija imaju zajedno 0.41%. Za drugo mesto Poljaci imaju gotovo podjednake šanse kao Englezi za prvo. Imaju 96.85% posle pobede u Tirani nad Albanijom, kojoj se daju sada samo 2.58% šanse, dok Mađarska sa 0.24% ima samo u domenu teorije.

I na kraju Grupa J. Nemačka je obezbedila siguran put u Katar, ali za drugo mesto je prava drama. Rumunija ima 13 bodova, a Jermenija i Severna Makedonija po 12. Ipak, kako Rumuni igraju kod kuće sa Islandom i gostuju Lihtenštajn ima čistu situaciju i 81.69%. Kiks Rumuna čekaju Severna Makedonija sa 10.55%, Jermenija sa 7.69% i u teoriji Island sa svega 0.10%.