in

“FairSquare” poziva UEFA da zabrani prodaju MU katarskim investitorima

“FairSquare” poziva UEFA da zabrani prodaju MU katarskim investitorima

Na sve češće najave da bi Mančester junajted mogla da kupi grupa investitora iz Katara, reagovala je neprofitna organizacija “FairSquare” koja poziva Evropsku fudbalsku uniju da zaustavi ovo preuzimanje i na taj način zaštiti integritet evropskih fudbalskih takmičenja.

Sve su glasnije postale najave da bi novi vlasnik Mančester junajteda mogla da postane investiciona grupa Katar sports investment, inače vlasnik Pari Sen Žermena.

Porodica Glejzer postavila je rok za ponude za petak, a uz priče o zainteresovanosti milijardera ser Džima retklifa, vlasnika Tvitera Ilona Maska i tek nagoveštaj zainteresovanosti investicionih fondova iz Saudijske Arabije koji su zbog vlasništva nad Njukaslom sami po sebi nelogični, kao jedan od glavnih kandidata pojavila se Katar sports investment grupa.

Takva promena vlasništva u Mančester junajtedu bila bi prilično komplikovana – UEFA ne dozvoljava da u jednom takmičenju učestvuju dva kluba istog vlasnika, a Katar sports investment već je vlasnik Pari Sen Žermena.

Tim povodom je neprofitna organizacija „FairSquare“ pisala predseniku UEFA Aleksandru Čeferinu i generalnom sekretaru Teodoru Teodaridisu i izvršnom direktoru Premijer lige Ričardu Mastersu i pozvala ih da učine sve da sačuvaju integritet takmičenja.

U pismu se navodi da bi UEFA morala da zabrani ovu prodaju.

„U skladu sa UEFA pravilima i u cilju zaštite integriteta UEFA takmičenja, pozivamo UEFA da jasno i javno zauzme stav da bi prodaja ove vrste bila zabranjena. Ni jedna grupa investitora iz Katara ne bi mogla da obavi ovakvu kupovinu i da uz to dokaže da je nezavisna od države.

Dodatna komplikacija je činjenica da je Katar sports investment grupa već vlasnik francuskog giganta Pari Sen Žermena što bi potencijalno dovelo do kršenja UEFA pravila. Naravno da je moguće da privatna grupa investitora iz Katara iznese svoju ponudu, ali svi smo svesni da je uređenje Katara takvo da nijedan veliko posao zapravo nije privatan“, navodi se između ostalog u pismu.

Dalje sledi podsećanje na pravilnike o antikorupcijskoj transparentnosti na kome insistiraju i UEFA i Premijer liga.

„UEFA pravila su veoma jasna o važnosti toga da nijedna strana ne može da ima kontrolu i uticaj na više od jednog kluba, što se ističe kao dodatno važno u slučajevima kada su vlasnici države. Državno vlasništvo nad klubovima u evropskom fudbalu ugožava integritet igre, njene vrednosti i održivost. Bilo kakav pokušaj da se ova pravila promene i da se ključevi evropskog fudbala stave u ruke autokratskih država označio bi kraj bilo kakvoj vladavini prava“, zaključeno je u pismu.