in

Ejndžels junajted, klub koji pobeđuje tugu

Upoznajte Ejndžels junajted, klub u kome niko na leđima ne nosi ispisano svoje ime već imena “izgubljenih anđela”, klub koji čine porodice, a na terenu ga predstavljaju očevi koji su izgubili decu.

Ejndžels junajted osnovan je pre godinu dana, tada je imao svega 14 igrača. Godinu dana kasnije ima ih više od 30. Svi su ujedinjeni velikim gubitkom, ali su pronašli način da pomognu jedni drugima i svima onima koji su izgubili decu.

Možda bi vam izgledali kao bilo koji drugi tim kada izađu na teren, ali njihovi roze-plavi dresovi nose važnu poruku i kriju veliku tugu.

Upoznali su se u grupi podrške za roditelje koji su ostali bez dece. Jedan od osnivača kluba Oli Monk došao je na ideju da ujedini one koji se bore sa velikom tugom i patnjom – kroz fudbal. Njegova supruga Kejti prvo je imala spontani pobačaj 2018, a godinu dana kasnije ostala je u drugom stanju sa blizancima koji su, nažalost, zbog retkog sindroma blizanačke trudnoće mrtvorođeni.

„U kratkom periodu stigneš od toga da zamišljaš kako ih pratiš na venčanju do toga da ideš iza njihovih pokrova na sahrani. Nekoliko dana kasnije tugu sam pokušao da utopim i odlaskom na utakmicu Gilingema. Pobedili su 1:0 i bio je to prvi put posle mnogo vremena da sam se osmehnuo“, ispričao je Monk koji je svoje iskustvo podelio na Tviteru.

„Poruke su počele da mi stižu od profesionalnih fudbalera, svi su pitali da li sam dobro. To mi je pokazalo koliko jedna jednostavna stvar kao što je fudbal ima moć da pomogne ljudima“.

I ideja je rođena. Fudbal je za Monka i sve porodice koje okuplja Ejndžels junajted postao sredstvo za preživljavanje, način da se razbije tišina, da se tuga preboli kroz reči i da se imena prerano izgubljene dece čuju i vide. Svi se slažu u jednom – ne postoje reči da opišu ono kroz šta se prolazi, sa čime se porodice suočavaju i koje bi na bilo koji način pomogle. Ali, važno je pričati o tome, a nekome je možda lakše da razgovara sa potpunim strancem nego sa onim sa kojim tugu deli.

Kao osnov je poslužila humanitarna organizacija ‘Sands‘ (udruženje koje se brine za roditelje nrtvorođene dece i porodice koje su ostale bez potomstva zbog spontanih pobačaja) koja ima fudbalske klubove širom Engleske.

Upravo je takav klub iz Stokporta bio prvi rival Ejndžels junajteda koji se razlikuje po tome što okuplja roditelje koji su decu izgubili u bilo kom njihovom uzrastu.

„To je najlepši gol u mom životu. Jer je to njihov gol“. Možda je sve ovo zapravo i stalo samo u ovu rečenicu.