in

Borite se za bodove na terenu, ne van njega!

Borite se za bodove na terenu, ne van njega!

U utorak, kasno uveče, saopštenjem se oglasio Fudbalski savez Srbije.

Posle sednice u Staroj Pazovi „neprimerenih saopštenja i zlonamernih optužbi na račun FSS, Sudijske komisije i selektora, Izvršni odbor pružio je punu podršku svim organima i pojedincima iz svog sistema“.

Javno je istaknuta podrška sudijama.

„Na današnjoj Skupštini klubova Super i Prve lige zaključeno je da imamo dobro suđenje i uz podršku VAR-a regularno takmičenje. Od takve politike savez neće ni po koju cenu odustati. Zato, pozivamo klubove da poštuju propise i da se bore za bodove pošteno na terenu, a ne van njega”, poručeno je posle sednice u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije.

Najavljene su i žestoke kazne za nepoštovanje kodeksa ponašanja.

„IO izražava nepokolebljiv stav da se svi problemi rešavaju unutar institucija saveza, a ne saopštenjima i pritiscima. Opšti interes mora biti iznad pojedinačnog, naročito sada kada celokupan srpski fudbal doživljava preporod. U tom smislu IO očekuje najstrožije sankcije od strane disciplinskih organa i iniciraće dodatno pooštravanje disciplinskih mera za ovakvo ponašanje u skladu sa preporukama UEFA.

Srpska kuća fudbala stala je maksimalno uz selektora:

„FSS duguje posebnu zahvalnost selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju i njegovim saradnicima za sve radosti i uspehe koje su nam podarili i učiniće sve da ih zaštiti od nedostojnih napada i omogući preko potrebni mir pred naredne utakmice.”

Kako je najavio Sport klub u ponedeljak usvojen je grb svih reprezentativnih selekcija Srbije. Zvanično, biće predstavljen na skoro očekivanoj promociji.

„Institucionalni, dosadašnji grb saveza, ostaje kao zvanični grb FSS. Novi grb će biti novi simbol sa kojim će se indentifikovati navijači i krasiće dres svih selekcija FSS. Odvajanje grbova urađeno je na preporuku UEFA i to je trend u mnogim evropskim reprezentacijama. Novi grb fudbalske reprezentacije Srbije inspirisan je tradicionalnim motivima i simbolima naše zemlje kroz istoriju: dvoglavi beli orao, ocila, ljiljani, crveni štit… Iz svakog perioda uzeto je po nešto i predstavlja miks naših najistaknutijih i najprepoznatljivijih simbola. Dvoglavi beli orao datira još iz doba Nemanjića, a simbol je preuzet iz Vizantije. Nalazi se na crvenoj pozadini (štitu) što simbolizuje hrabrost i nekadašnje srpsko carstvo, uz motive zlatne boje. Kroz našu istoriju pojavljivali su se različiti tipovi orlova, a izabrani sa grba je jedan od njih. U sredini se nalazi osmougaoni štit sa ocilima i inspiraciju je pronašlo iz grba Kraljevine Srbije iz 1882. godine. Ljiljan je jedan od najučestalijih motiva u heraldici. Kod nas ih srećemo iz doba Nemanjića (grbovi, kruna, novac), a njihov simbol oslanja se na stihove iz Starog i Novog zaveta i na kult Bogorodice. Ljiljane su od nas preuzeli Kotromanići, pa su odatle potom uveli i u Bosnu. Identični ljiljani sa grba reprezentacije nalaze se i na sadašnjoj zastavi i grbu Republike Srbije”, objašnjeno je sa Terazija.

Generalni sekretar FSS, Jovan Šurbatović, informisao je članove IO o ugovoru koji je potpisao zajedno sa Zajednicom klubova Super i Prve lige Srbije o data pravima sa američkom kompanijom IMG Data Limited u vrednosti od 6,4 miliona evra. Ovo je rekordna vrednost za ovakvu vrstu ugovaranja. Sva sredstva iz ovog ugovora biće na raspolaganju Zajednici i klubovima Super i Prve lige.

„FS Srbije otvoriće prodavnicu suvenira, Fan šop do 30. maja 2022. kada će biti i zvanično objavljen izgled novog dresa repprezentacije Srbije za Svetsko prvenstvo u Kataru. Postoji veliko interesovanje navijača za dres i ostale rekvizite i suvenire”, istaknuto je u saopštenju Fudbalskog saveza Srbije.