in

64 godine od Minhenske tragedije

Na današnji dan navršava se 64 godine od avionske nesreće u Minhenu. U nesreći je život izgubilo 23 putnika, među kojima su bila osmorica fudbalera Mančester Junajteda, posle zaustavljanja aviona zbog dolivanja goriva po povratku sa utakmice Kupa šampiona, koja je igrana sa Crvenom zvezdom u Beogradu.

Kako je došlo do nesreće?

Posle odigranog četvrtfinalnog meča Kupa šampiona protiv Crvene zvezde avion u kojem je bila delegacija Mančester Junajteda zaustavio se da napuni gorivo u Minhenu. Nakon punjenja rezervoara, piloti DŽejms Tejn i Kenet Rejment dvaputa su pokušali poletanje zbog veće snage u levom motoru. Plašeći se da će previše odužiti planirani raspored, kapetan Tejn je odbio noćenje u Minhenu i po treći put pokušao poletanje. Sneg koji je do tada padao, izazvao je sloj bljuzgavice na kraju piste. Upravo to je uzrokovalo nesreću, izgubljena je kontrola nad vozilom, avion je bukvalno preorao ogradu aerodroma i levo krilo se otkinulo nakon udara o kuću. Plašeći se da avion ne eksplodira, Tejn je počeo evakuaciju putnika, dok je golman Mančestera Junajteda, Hari Greg, pomogao izvući preživele iz olupine.

Istraga zapadnonemačkih aerodromskih vlasti prvobitno je okrivila Tejna, rekavši da nije očistio krila aviona, uprkos izjavama očevidaca koji su govorili suprotno. Kasnije je utvrđeno da je sudar izazvala bljuzgavica na pisti, koja je previše usporila poletanje aviona. Tejn je rešen svih optužba 1968, deset godina nakon incidenta.

Te godine Mančester Junajted je pokušavao da postane treći klub koji je osvojio tri uzastopne titule engleske lige; bili su šest poena iza FK Vulverhempton vonderersa sa 14 utakmica do kraja. Takođe su upravo napredovali i u evropskom takmičenju.

Prerano izgubljeni životi

Svi preminuli igrači su imali oko dvadesetak godina i zbog te njihove mladosti, ondašnji novinari su ovu generaciju kluba prozvali Bezbijevim bebama.

Ova avionska nesreća je odnela 23 života. Od toga osam fudbalera, tri člana stručnog štaba, dva prijatelja kluba, osam novinara i dva člana posade. Kapiten Rodžer Bern, zatim Tomi Tejlor, Džef Bent, Edi Kolmen, Mark Džons, Dejvid Peg i Bili Velan zauvek su otišli u legendu. Posle dve sedmice, od zadobijenih povreda, preminuo je i mladi Dankan Edvards, dvadesetjednogodišnjak za kog se smatralo da ima dara i potencijala da postane jedan od najboljih igrača u istoriji engleskog fudbala.

Nakon toga usledio je najteži period u istoriji kluba. Rivalstvo među timovima je nestalo. Drugi klubovi su činili sve da se Mančester Junajted ne ugasi. Iako je pao na dno tabele, nekako se uspeli da se u narednih pet godina oformi novi tim od igrača koji su postali legende kluba.

Sećanje na tragediju i u Beogradu

Ovog tragičnog događaja se sa podjenakom tugom sećaju i u Crvenoj zvezdi, u čijem muzeju čuvaju trofej na kome piše : „Mančester Junajted i Crvena zvezda prijatelji zauvek“, koji su dobili od slavnog engleskog kluba.

Izvor : Screenshot

 

edan od najvećih fudbalera kluba iz Ljutice Bogdana i sam akter mečeva protiv Mančester Junajteda, Dragoslav Šekularac, više puta je govorio o Minhenskoj tragediji, uvek sa suzama u očima.

„Sve u vezi s tim danima neizbrisivo je urezano u moje pamćenje. Bili su to vrhunski fudbaleri i sjajni momci i prijatelji. Utakmica je bila neverovatna, Mančester je vodio sa 3:0, a onda smo mi uspeli da izjednačimo i imali smo prilike za potpuni preokret. Najbolja šansa je bila moja, ma stopostotna! Ali, promašio sam i oni su se plasirali u polufinale. Pošto nas je Junajted prethodno dobio na „Old Trafordu“ sa 2:1, da sam ja pogodio za 4:3 igrala bi se majstorica, najverovatnije tri dana kasnije u Italiji. Oni se u tom slučaju ne bi vraćali kući iz Beograda… Ma, ko zna koliko puta sam sebi rekao: ‘E, Šeki, kud bre nisi bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi da si zatresao mrežu“, prisećao se slavni Šekularac, uz to je dodao da je igrače Junajteda poznavao i van terena:

„Mi smo s njima ostvarili neverovatno prijateljstvo! Svi su bili prijatni i vaspitani, pravi engleski džentlmeni. Posle utakmice sam s Bobijem Čarltonom i nesrećnim Tomijem Tejlorom, koji je poginuo u tom kobnom avionu, izašao u „Metropol“ i proveo nezaboravno veče. Zbog te generacije celog života beskrajno poštujem Mančester junajted i dan-danas u kući nemam svoju fotografiju, ali čuvam uramljenu sliku tima koji je nestao tog 6. februara u Minhenu. Tuga… Eto šta ti je život“, prisećala se druga Zvezdina zvezda susreta sa engleskim kolegama.

Poginuli momci su nazvani „cvećem Mančester Junajteda“ i ostali su trajno urezani u istoriju slavnog kluba sa Old Traforda. U sećanje na žrtve Minhenske tragedije u crveno-belu kombinaciju dresova Mančester Junajteda dodata je i crna boja.