in

Zdravstveni radnici u Engleskoj moraće da se vakcinišu protiv korone

Zdravstveni radnici u Engleskoj moraće da se vakcinišu protiv kovida-19 do 1. aprila, izjavio je ministar zdravlja Sadžid Džavid.

Vakcine su tako postale obavezan uslov za zapošljavanje za one na prvoj liniji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), a tim potezom Engleska sledi Francusku, Italiju i neke američke države u obavezivanju zdravstvenih radnika da se vakcinišu.

„Svi oni koji rade u NHS-u i socijalnoj zaštiti moraće da budu vakcinisani. Moramo da izbjegnemo štetu koja se može sprečiti i zaštititi pacijente, kolege i, naravno, sam NHS“, rekao je Džavid u parlamentu.

On je najavio da primena ovog propisa počinje 1. aprila.

Džavid je istakao da će postojati izuzeća od obavezne vakcinacije za osobe koje ne mogu da se vakcinišu iz medicinskih razloga, kao i za one koji nemaju kontakt licem u lice sa pacijentima.

Ovaj potez usledio je nakon slične odluke da vakcine protiv kovida 19 postanu obavezne za radnike u staračkim domovima, koja stupa na snagu u četvrtak, 11. novembra.

Džavid je naveo da su se tokom konsultacija za zdravstvene radnike razmatrale i obavezne vakcine protiv gripa. On je, međutim, naglasio da u ovoj fazi neće uvoditi uslove za vakcinaciju protiv gripa, ali je dodao da je ta opcija otvorena.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi