in

Zbog korone drastično opao broj transplantacija organa u svetu

Broj transplantacija organa drastično je opao u celom svetu u periodu između 2019. i 2020. godine kao posledica pandemije koronavirusa, otkrila su najnovija istraživanja.

Širenjem pandemije, bolnice su bile prisiljene da odlože hiljade operacija transplantacije organa koje mogu da spasu živote i to zbog nedostatka resursa, odnosno kreveta za intenzivnu njegu koji su bili potrebni za pacijente obolele od kovida, kao i zbog zabrinutosti zbog lečenja operisanih pacijenata.

Britanski zdravstveni servis je u julu ove godine objavio izvještaj u kojem su naveli da je u Velikoj Britaniji u periodu 2020 – 2021. godina transplantacijska aktivnost smanjena na 80 odsto u odnosu na normalan nivo. U Velikoj Britaniji je u prethodnih 12 meseci izvršena 3.391 transplantacija, dok je godinu ranije izvršen 4.761 takav zahvat.

„Ukupno je 487 pacijenata umrlo dok su čekali na transplantaciju u poređenju sa 372 u periodu 2019. – 2020. godina. Procenjuje se da je oko 7.000 ljudi verovatno čekalo na transplantaciju u Velikoj Britaniji, što je brojka koja je poslednji put zabeležena 2012. godine“, prenosi Gardijan.

Najnovije međunarodno istraživanje, objavljeno u časopisu „Lancet Public Health“ i predstavljeno na poslednjem kongresu Evropskog društva za transplantaciju organa (Esot), pokazalo da je ukupan broj transplantacija bubrega, jetre, pluća i srca od donatora pao za 31 posto tokom prvog talasa koronavirusa u 22 države. Ukupni pad iznosio je gotovo 16 posto do kraja 2020. godine, s oko 11.200 transplantacija manje.

Transplantacije bubrega bile su najviše pogođene pandemijom koronavirusa, sa smanjenjem od 19,14 posto, odnosno 8.560 operacija manje.

Istraživači su rekli da, iako su neke države doživele veliko smanjenje broja transplantiranih zbog pandemije, druge nisu bile teško pogođene, što znači da su potrebne dodatne analize na regionalnom, nacionalnom i globalnom nivou kako bi se razumele razlike.