in

Zaključani zbog jednog kovid slučaja

Studenti na univerzitetu u istočnoj Kini organizovali su protest pošto je univerzitet zatvoren posle samo jednog novog kovid slučaja.

Na video snimku postavljenom na Tviteru vidi se veliki broj studenata na Tehničkom univerzitetu Nandžing koji protestuju jer su stavljeni u karantin, prenosi Gardijan koji je pozvao univerzitet za komentar, ali nije bilo odgovora.

„Hoćemo kući! Rukovodstvo, podnesite ostavke! Moć su vam dali studenti, ne vi sami“, vikali su studenti, najverovatnije aludirajući na rukovodstvo univerziteta. Na snimku se vidi kako pristiže policijski automobil na mesto događaja.

Jedna studentkinja je potvrdila za AFP da su protesti organizovani dan pošto je univerzitet objavio da će zapečatiti kampus na pet dana zbog samo jednog slučaja kovida.

Dodala je da su njene kolege nesrećne zbog loše komunikacije sa univerzitetom i zabrinutosti da bi mogli da budu sprečeni da otputuju kući za zimske praznike.

Protest je usledio nekoliko dana što su ljudi izašli na ulice u brojnim kineskim gradovima, uključujući i Peking i Šangaj, tražeći okončanje lokdauna i ograničenja zbog politike nulte tolerancije prema kovidu. Neki demonstranti su čak tražili ostavku Politbiroa Komunističke partije i predsednika Si Đinpinga.

Kineske vlasti su okončale nemire dvojakim pristupom – hapšenjem demonstranata i pojačavanjem onlajn cenzure i nadzora s jedne strane, dok su s druge ukinule masovna testiranja i ograničenja u mnogim gradovima.

Tagovi