in

Zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja u Srbiji, širi se još brže

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj stelt omikron soja. Ova informacija potvrđena je RTS-u sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Veruje se da je mutirana podvrsta omikroj soja, nazvana BA.2 zaraznija od originalne vrste BA.1.

Virusolog Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve.

Kako je istakla, vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti.

PCR testom kojim se otkriva potencijalno prisustvo omikron varijante i subvarijante virusa, u Kliničkom centru Srbije pokazana je sumnja na prisustvo nove subvarijante BA.2.

Na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, potvrđeno je prisustvo stelt omikron subvarijante u dva uzorka pacijenata iz Novog Pazara.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna, i polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Nemačka.

Prisustvo ove subvarijante, kako navodi, dokazano je u više od 50 zemalja.

Simptomi slični

Kada je reč o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omikrona, BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanovićeva napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, kao i da su inače vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

Podsetimo, dr Predrag Kon pre nekoliko dana rekao je da se pojavio stelt omikron soj.

U Srbiju stigao najsavremeniji lek protiv kovida, evo ko može da ga koristi