in

Vesić: Pozorišta da rade u punom kapacitetu, uslov

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je jutros uputio predlog Kriznom štabu da pozorišta mogu da rade u punom kapacitetu, ali samo sa vakcinisanim gledaocima ili onima sa negativnim testom.

Nakon što se vakcinisao trećom dozom vakcine protiv koronavirusa na punktu ispred stadiona „Rajko Mitić“, Vesić je rekao da nema smisla ograničavati one koji su se vakcinisali zbog onih koji nisu i dodao da će samo vakcinisani ili oni koji imaju negativan PCR test moći da prisustvuju događajima za čiju je organizaciju zadužen grad Beograd.

Prema njegovim rečima, neće biti zatvaranja, jer „nemamo taj luksuz da ne radimo, a sada imamo i lek, a to je vakcina“.

On je naveo da je do danas na teritoriji Beograda trećom dozom vakcinisano više od 61.000 ljudi, odnosno 4,5 odsto, a prvom dozom više od 783.000, što čini skoro 56,5 odsto Beograđana.

Na punktu ispred stadiona, na kom su dostupne Fajzer i Sinofarm vakcine, od početka njegovog rada vakcinisano je više od 15.000 ljudi.

„Savet je da se primi ista vakcina koju smo dobili u prve dve aplikacije, međutim, građanima Srbije je ostavljena mogućnost da prime vakcinu koju žele“, rekao je direktor vakcinalnog punkta na Sajmu Zoran Bekić i objasnio da su kliničke studije, koje su do sada urađene, pokazale da nema nikakvih neželjenih efekata.

Vesić je zahvalio Fudbalskom savezu Srbije što je ponudio da da kartu za fudbalsku utakmicu Srbija-Luksemburg svakome ko se vakciniše i dodao da će svi koji se danas i sutra vakcinišu na mobilnom punktu ispred stadiona „Rajko Mitić“ između 9:00 i 17:00 dobiti besplatnu kartu za utakmicu Srbija-Luksemburg 4. septembra.

„To je dokaz da zajedno možemo da iskoristimo događaje koji su popularni i važni da pozovemo ljude da se vakcinišu“, istakao je VesićVesić je kazao da će građani vakcinacijom pokazati i svoju humanost, jer će kompanija Mocart za svakog ko se vakciniše na tom mobilnom punktu donirati po 5.000 dinara za lečenje tromesečne Vanje Malović koja boluje od spinalne mišićne atrofije.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.