in

Velika Britanija odobrila još jedan tretman na bazi antitela za lečenje kovida

Velika Britanija odobrila još jedan tretman na bazi monoklonskih antitela za osobe sa kovidom koji smanjuje rizik od teške bolesti.

Zove se sotrovimab, a naučnici kažu da preliminarne provere sugerišu da bi trebalo dobro da funkcioniše čak i protiv novih sojeva kao što je omikron.

Lek, koji se daje intravenozno, vezuje se za virus kako bi ga sprečio da uđe u naše ćelije.

U kliničkom ispitivanju, jedna doza je smanjila rizik od hospitalizacije i smrti za 79 odsto kod odraslih sa visokim rizikom.

To je drugi lek te vrste, tretman monoklonskim antitelima, koji su britanski regulatori odobrili, prenosi BBC.

Lečenje kovida ronapreve antitelima odobreno u Velikoj Britaniji

I sotrovimab i drugi odobreni tretman antitela, ronapreve, najefikasniji su kada se uzimaju u ranim fazama infekcije. Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) preporučuje da se koriste u roku od pet dana od pojave simptoma.

„Ovo je još jedan terapeutski lek koji se pokazao efikasnim u zaštiti onih koji su najranjiviji na kovid-19, i predstavlja još jedan značajan korak napred u našoj borbi protiv ove razorne bolesti“, rekao je dr Džun Rejn, izvršni direktor MHRA.

Heni Braund, izvršni direktor dobrotvorne organizacije za karcinom Entoni Nolan, rekao je da je „ovo pozitivna vest za pacijente sa karcinomom krvi, za koje znamo da je manje verovatno da će biti zaštićeni od vakcina protiv kovid-19 nego šira populacija. Posebno je važno da pacijenti imaju pristup ovom tretmanu odmah, ako se zaraze virusom, i da postoje jasne smernice za lekare kako da ga učine dostupnim“.