in

Uvođenje leka molnupiravir revolucija u terapiji kovida, cena 700 dolara

Profesor Medicinskog fakulteta sa katedre za farmakologiju u Nišu Srđan Pešić izjavio je u emisiji Dan uživo da se uvođenje leka molnupuravir u terapiju lečenja koronavirusa smatra “malom revolucijom”, jer se radi o novom leku. “U pitanju je prvi antivirusni lek koji je kreiran direktno za lečenje infekcije izazvanih “SARS-COV-2″ virusima”, naglasio je Pešić. Prema prvim najavamna, cena ovog leka će biti oko 700 dolara.

„Ovih dana se pojavila vest da je britanska agencija za registraciju lekova dala dozvolu za lek molnupiravir koji se inače nalazi još uvek u kliničkim studijama. Ovo nije retkost u medicini. Do sada smo u lečenju kovida u ove dve godine uglavnom primenjivali metod repozicioniranja, odnosno stare lekove koji su nekada imali antivirusno dejstvo pokušavali smo da koristimo za lečenje kovida. Nije bilo novih lekova. Otuda se ovo smatra malom revolucijom u terapiji kovida“, istakao je Pešić.

Dodaje da je on „okrenuo igricu“, odnosno da je u pitanju prvi antivirusni lek koji je kreiran direktno za lečenje infekcije izazvanih „SARS-COV-2“ virusima.

„Ono što je jako važno je da ovaj lek deluje specifično tako što u ćelijama našeg organizma, koje inače predstavljaju neku vrstu fabrike za proizvodnju virusa, menja način na koji virus replicira. On zbuni virus i on pravi loše mutante, tako da se dalje umnožava u našim ćelijama i to je velika prednost koja će se pokazati u antivirusnoj terapiji. Velika prednost ovog leka je i ta što će se davati oralno pacijentima, moći će da ga koriste u kućnim uslovima, što opet predstavalja veliku prednost  u odnosu na dosadašnju terapiju“, istakao je Pešić.

Prema rečima proizvođača leka, on će moći da spreči 50 procenata hospitalizacije, i isto toliko da sprečimo smrtnost.

„Imajući u vidu da Srbija ima sve najnovije lekove koji se koriste u lečenju kovida, ja smatram da ćemo ga nabaviti. Kompanija koja proizvodi lek molnupiravir je objavila da će lečenje jednog pacijenta ovim lekom koštati 700 dolara. Skoro sam siguran da će ga biti. da li će biti uskoro, ja to zaista ne znam“, kazao je Pešić.

Pojašnjava da se ovaj lek daje pacijentima koji nisu hospitalizovani i koji imaju blage ili umerene simptome bolesti.

„Ovaj lek se može davati i onim pacijentima koji prete da obole od ove bolesti, koji su rizični. To su starije osobe, gojazne osobe, osobe koje imaju bubrežna ili srčana oboljenja“, precizira Pešić.

On je najavio da je i kompanija Fajzer objavila lek sličan ovom, koji će se u budućnosti koristitii u terapiji lečenja koronavirusa.

Međutim, napominje da lekovi nikako neće biti alternativa vakcinaciji i poziva sve one koji se nisu vakcinisali da to učine.