in

Udruženje NOB podržava uvođenje kovid sertifikata

Udruženje noćnih barova i klubova (NOB) saopštilo je da podržava najavu uvođenja kovid setifikata, po “ugledu na evropske zemlje, kao i festivale i velike koncerte održane u Srbiji ovog leta”.

„Bezbednosni protokol koji se ovog leta sprovodio u većini evropskih zemalja, kao i na festivalima i koncertima u Srbiji, na delu je pokazao da industrije koje se bave okupljanjima, uprkos prisustvu kovida-19 imaju budućnost. Uverili smo se da se događaji mogu organizovati tako da svi posetioci budu bezbedni i osećaju se sigurno uz na terenu izvodljive mere i savesnu kontrolu“, navodi se u saopštenju udruženja.

Kako kažu, po ugledu na evropske i domaće primere, udruženje podržava uvođenje bezbednosnog protokola koji bi omogućio da klubovi i noćni barovi nastave da rade i u zatvorenim prostorima ove zime, bez skraćivanja radnog vremena i smanjenja kapaciteta.

Pomenuti protokol bi podrazumevao da svaki građanin na ulazu u ugostiteljski objekat priloži potvrdu o vakcinaciji, negativan brzi antigenski test ne stariji od 72 sata ili PCR test ne stariji od 72 sata ili potvrdu lekara o preležanoj infekciji u poslednjih 12 meseci ili serološki test na prisustvo igg antitela prema korona virusu.

U Udruženju NOB kažu da je donošenje ovakve odluke „jedini mogući pristup rešenju problema i jedini način da privredna grana ugostiteljstva, sa akcentom na noćne barove i klubove, nastavi da radi“.

„S obzirom na to da odlazak u ugostiteljske objekte (restoran, noćni bar ili klub) ne predstavlja nužnost, svakom pojedincu je ostavljeno pravo izbora, te ovu odluku ne smatramo diskriminišućom. Svesni smo, na osnovu iskustava naših kolega iz evropskih zemalja, da će uz striktnu kontrolu ulaza, poseta klubovima i barovima u početku sigurno biti manja, imajući u vidu da je niska stopa vakcinisanih među mladima. Međutim, isto tako smo svedočili i primeru Francuske u kojoj je uvođenje ovakvog protokola imalo veliki uticaj na povećanje vakcinacije među mladima, pa verujemo da je to jedini način za povratak u normalan život, kao i siguran klabing koji predstavlja spas poslova naših zaposlenih i naših firmi“, navode u saopštenju.

Dodaju i da očekuju poziv članova kriznog štaba, kako bi „predlozima sa terena pomogli pronalaženju najboljih načina za implementaciju protokola“.