in

U vajber grupi “Ivermetkin preporuke” lažno se predstavljaju kao poznati lekari (FOTO)

Vajber grupa “LNRE-Ivermektin preporuke” u kojoj neki lekari mesecima savetuje građane da za prevenciju i lečenje koronavirusa koriste ivermektin – lek koji se u Srbiji daje životinjama za lečenje parazita, a u humanoj medicini samo u izuzetnim slučajevima za teški oblik šuge izazvala izazvala je veliku pažnju javnosti.

Zbog angažovanja u toj grupi neki od lekara su i smenjeni sa funkcija, kao što je bilo slučaj sa prof. dr Bojkom Bjelakovićem iz Niša koji je bio načelnika Odeljenja za kardiologiju na Klinici za pedijatriju KC Niš, dok se Medicinski fakultet oglasio saopštenjem u kojem je poručio da ivermektin nije efikasan u lečenju od virusa korona.

Sada se u toj grupi pojavila osoba koja se lažno predstavlja kao doktor dermatologije Jovan Lalošević. Informaciju o toj prevari je na svom Fejsbuk profilu podelila dramturškinja Biljana Srbljanović. Ona je pozvala i na hapšenje članova ove grupe zbog krađe identiteta i ugrožavanja javnog zdravlja.

Ovu informaciju potvrdio je na svom Tviter profilu i sam dr Jovan Lalošević.

Pokrenut postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara u slučaju Ivermektin

Lekarska komora Srbije je po prijavi zdravstvene inspekcije, a po službenoj dužnosti, pokrenula postupak pred sudovima časti LKS protiv 18 lekara za koje postoji osnovana sumnja da su savetovali i lečili pacijente od kovida 19 lekom “ivermektin”, navodi se na sajtu Lekarske komore.

Nakon okončanja postupka, javnost će biti obaveštena o donetoj presudi, dodaje se u objavi.

„Lekarska komora Srbije još jednom apeluje na građane da zdravstvene usluge i savete traže isključivo u registrovanim državnim i privatnim zdravstvenim ustanovama“, navodi se u saopštenju.

Zašto bi, zaboga, 11.000 ljudi u Srbiji radije pilo lek za goveda pre nego da se vakciniše?