in

U Srbiji počela vakcinacija Moderninom vakcinom

Građani koji žele da se vakcinišu protiv koronavirusa mogu da biraju između pet vrsta vakcina: Sinofarma, Fajzera, Sputnjika-V, AstraZeneke i od danas vakcine kompanije Moderna. Na vakcinalnom punktu na Beogradskom sajmu je dr Milena Turubatović koja govori za N1 o interesovanju za ovu vakcinu.

U Srbiju je pre nekoliko dana stiglo 200.000 doza vakcina kompanije Moderna i one su raspoređene na sve vankcinalne punktove širom Srbije. Na Beogradski sajam je stiglo 500 doza vakcina Moderna.

„Stigla nam je vakcina kompanije Moderna. U podne smo počeli da dajemo vakcinu i do sada je Modernu primilo oko petnaest ljudi. Interesovanje postoji, ali mi i dalje pozivamo ljude da dođu. Oni koji su čekali Moderninu vakcinu, dolaze da se vakcinišu i najčešće je primaju kao prvu dozu, ali ima interesovanja i za buster dozu“, kaže dr Turubatović i dodaje da se Modernina vakcina kao buster doza može primiti posle svih vakcina.

Na pitanje da li je primećeno povećano interesovanje građana za vakcinaciju, nakon uvođenja kovid propusnica, doktorka kaže da se stiče utisak blagog povećanja u poslednjih dve nedelje, od kada su uvedene kovid propusnice, ali da to ipak nije dovoljno i da kovid propusnice nisu dovoljno uticale na povećanje.

„Imamo dnevno oko 1.200 doza vakcina na Beogradskom sajmu, a samo oko 30 odsto su prve doze, to je nedovoljno“, navodi doktorka i dodaje da je oko 60 do 70 odsto buster doza dato građanima koji dolaze.

Moderna je najsličnija Fajzer vakcini

„Modernina vakcina je mRNK vakcina i najsličnija je Fajzerovoj vakcini. Svaki građanin koji dođe da se vakciniše prvo razgovara sa lekarom o svom zdravstvenom stanju tako da u slučaju da se već odlučio koju vakcinu želi da primi, lekar može da mu kaže da li može da primi tu vakcinu. Kontraindijacije su retke. Moderninu vakcinu ne dajemo deci ispod 18 godina. Razlika između Moderne i drugih vakcina je ta da se ona daje u dve doze s razmakom od 28 dana“, objašnjava dr Turubatović.

Vakcine za koje se građani Srbije najčešće odlučuju

U Srbiji je sada dostupno pet vakcina, a doktorka kaže da postoji interesovanje za sve vakcine. Možda je kako navodi doktorka nešto veće interesovanje za Fajzerovu vakcinu, ali i za vakcinu Sputnjik sa Torlaka.

Kombinacije vakcina

Doktorka kaže da su kombinacije vakcina različite, s tim da neko ipak bira da ne meša proizvođače, ali da ima i onih koji kombinuju vakcine i najčešće uzimaju Fajzer kao buster dozu.

„Prve dve vakcine moraju da budu od istog proizvođača, a buster doza može biti bilo koja druga“, ističe doktorka.

Trudnice i vakcine

Doktorka je pomenula novinarku N1 koja je u drugom stanju došla da se vakciniše, i konstatovala da je taj prilog imao veliki odjek u javnosti.

„Naš apel jeste da se trudnice vakcinišu u dogovoru sa svojim ginekologom i to posle prvog tromesečja, drugo i treće tromesečje i jeste predlog da se trudnice vakcinišu i to bez straha. Trudnicama dajemo jedino Fazer vakcinu, jer za tu vakcinu imamo kliničke studije, ali i dozvolu da je damo trudnicama“, kaže dr Turubatović, i dodaje da i porodilje takođe mogu da se vakcinišu i to Sputnjikovom, Sinofarmovom i Fajzerovom vakcinom.

Vakcinacija dece

Kako doktorka navodi u Srbiji je po stručnom metodološkom uputstvu Batuta dozvoljena vakcinacija dece starije od 12 godina.

„Vakcinacija dece od pet do 12 godina u Srbiji još nije prihvaćena, što ne znači da neće. Mi na sajmu vakcinišemo decu stariju od 16 godina. Fajzer vakcina je dozvoljena za decu mlađu od 18 godina i ona je u upotrebi. Deca između 12 i 16 godina moraju se vakcinisati u domovima zdravlja i za njih je takođe dozvoljena Fajzer vakcina“, kaže doktorka

Kako zainteresovati građane da se vakcinišu?

Kako naglašava doktorka, da to što osoba primi vakcinu ne znači da ne može da se razboli, ali da svi primeri pokazuju da kada ste vakcinisani možete da imate blaži oblik bolesti.

„Poenta vakcinacije jeste da imamo što manje bolesnih u bolnicama, jer ćete tada moći da se lečite i od drugih boleti. Mnoge bolnice su zauzete kovid pacijentima. Moramo obratiti pažnju na to da bude što manje hospitalizovanih pacijenata, a to možemo postići jedino vakcinacijom“, zaključuje dr Turubatović.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.