in

U Srbiji 1.175 neželjenih reakcija na vakcinu

U Srbiji je od početka vakcinacije protiv koronavirusa prijavljeno 1.175 neželjenih reakcija, od kojih je većina bila očekivana, rekla je Jadranka Mirković iz Agencije za lekove i medicinska mesta Srbije (ALIMS).

„Do juče smo imali oko 1.175 prijava, što otprilike iznosi jednu na šest-sedam hiljada datih doza, zavisno od vremenskog intervala u kome bismo pratili tu statistiku“, rekla je Mirković za Radio-televiziju Srbije i dodala da je do sada dato oko sedam miliona doza vakcine.

Prema njenim rečima, najčešće prijavljene neželjene reakcije u one koje spadaju u očekivane i koje se javljaju na samom mestu primene vakcine, kao što su bol, crvenilo i otok, a zatim očekivana malaskalost, povišena temperatura i glavobolja.

„Ono što je jako bitno je da više od 70 odsto tih reakcija spontano prolaze, sa ili bez primenjene terapije. Kada kažemo terapije, mislimo na analgetike i antibiretike, lekove koje inače imamo u kući i možemo ih primeniti za spuštanje povišene temperature ili kod bola u mišićima, ili malaksalosti“, kazala je Mirković.

Ona je na osnovu prijava koje su do sada imali isključila mogućnost da je sama vakcinacija povezana sa nekim smrtnim ishodom.

„Mi kada govorimo o neželjenim reakcijama, nama je najvažnije da znamo šta se dešava u Srbiji, ali bez podataka šta se dešava i u drugim zemljama, ukupnu bezbednost primenjenih vakcina ne možemo jednostavno posmatrati“, naglasila je Mirković.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi