in

U Nemačkoj više od 208.000 novozaraženih

Nemačka je u sredu zabeležila 208.498 novih slučajeva kovid-19, što je najveći dnevni broj novozaraženih koronavirusom od početka pandemije.

Prema podacima državne Agencije za kontrolu bolesti, varijanta koronavirusa omikron glavni je razlog povećanja broja oboljelih, a čini oko 95 posto novih infekcija.

Institut „Robert Koh“ saopštio je da se procenjuje da je 2.278.900 ljudi trenutno bolesno od kovid-19, što je najviše od početka pandemije.

Broj hospitalizacija zbog kovid-19 ostao je relativno nizak, a radi se o prosečno 4,77 hospitalizacija na 100.000 stanovnika. U utorak se na odeljenjima intenzivne nege lečilo 2.257 pacijenata, a slobodno je oko 3.100 kreveta.

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da, iako je omikron do sada izazivao blage simptome, ova varijanta se brzo širi i mogla bi preopteretiti zdravstveni sistem ako se nastavi rast broja obolelih.

Predsednik Bolničkog saveza Nemačke Gerald Gas upozorio je na opasnost preranog popuštanja mera protiv koronavirusa, iako su susedne zemlje poput Danske, Holandije i Austrije najavile više koraka prema ublažavanju ograničenja.

“Po mom mišljenju, možemo govoriti o ublažavanju nekih mera tek nakon što prođemo talas omikrona”, izjavio je u sredu za novine “Rheinische Post”.

Stručnjaci navode da će se brojevi novih infekcija verovatno povećati u narednim danima, a očekuje se da će talas biti na vrhuncu sredinom meseca.

Nemačka je među državama koje su najteže pogođene pandemijom kovid-19 u zapadnoj Evropi. U zemlji koja ima oko 83 miliona stanovnika broj do sada zaraženih koronavirusom veći je od deset miliona, a od posledica je preminulo oko 118.200 ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.