in

U kovid bolnicama dvostruko više pacijenata nego pre mesec dana

Na bolničkom lečenju u kovid bolnicama širom Srbije je blizu 4.400 obolelih, dvostruko više nego pre mesec dana, a u 90 odsto slučajeva hospitalizovani pacijenti su stariji od 60 godina, rekao je direktor Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) prof. dr Milika Ašanin.

Ašanin je za RTS kazao da ne popušta pritisak na dve kovid bolnice – Infektivnu kliniku i Kovid bolnicu u Batajnici i da je gotovo podjednak broj zaraženih koronavirusom koji imaju ispod i preko 60 godina, ali da su u 90 odsto slučajeva u bolnicama oni stariji od 60.

U Batajnici je trenutno 727 pacijenata, u četiri jedinice intenzivnog lečenja je 60 pacijenata, a na respiratoru njih 37.

Izvor: RTS

“Tu nisu samo pacijenti koji imaju neke hronične bolesti, mada je njih preko 70 odsto, veći pacijenti koji su tu zbog operativnog lečenja – veliki broj njih su ortopedski pacijenti, hirurški, kardiohirurški, vaskularni, neurohirurški”, naveo je Ašanin.

Zaraženih ima i među zaposlenima, a u ovom momentu je, kaže direktor KCS, odsutno 7,6 odsto medicinskih radnika.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije, ponovo je u potpunosti u kovid režimu i Kliničko-bolnički centar “Doktor Dragiša Mišović”.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi