in

U KCV na lečenju 86 kovid pacijenata, na intenzivnoj nezi nevakcinisani

Na lečenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života. Oni koji su u jedinicama intenzivne nege su isključivo nevakcinisani, rekla je direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić.

Tokom poslednjih nedelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuje, rekla je Stokić na RTS-u.

„U KC Vojvodine trenutno je na lečenju 86 kovid pacijenata, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je nateralo da obezbedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intenzivne nege i tri poluintenzivne“, navela je direktorka te ustanove.

Prema njenim rečima, trenutno među hospitalizovanim je najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, ali ima i slučajeva da je više članova iste porodice na bolničkom lečenju.

„Na lečenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se leči bez respiratora, dok je istovremeno i njen muž na poluintenzivnoj nezi. Imamo i dve trudnice na lečenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Nijedan pacijent koji je na intenzivnoj nezi nije vakcinisan“, istakla je Edita Stokić.

Direktorka KC Vojvodine je ponovila da je vakcinacija jedina mera prevencije širenja bolesti.

„Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije kovida-19 i to je jedina mera koja može da prekine epidemiju“, kaže doktorka.

Upozorava da je među obolelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom. „Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan“, rekla je doktorka Stokić.

Uskoro će biti otvorena i kovid bolnica u blizini Novog sada koja će imati 616 postelja, 212 u intezivnoj nezi i 404 postelje za poluintezivnu terapiju. Bolnica će biti opremljena savremnom dijagnostičkom opremom, imaće porođajnu salu, angio salu, radiološko odeljenje i apoteku sa svim potrebnim lekovima.

„Najiskusniji lekari, anesteziolozi sa KC Vojvodine predvodiće rad u ovoj bolnici a pridružiće im se i novozaposleni lekari i drugo medicinsko i nemedicinsko osoblje“, rekla je Stokić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.