in

U KBC Dragiša Mišović, među decom zaraženom koronom čak 70 odsto su bebe

U KBC Dragiša Mišović, koji se nedavno delom vratio u kovid-sistem, trenutno se leči oko 30 mališana, a juče ih je bilo skoro dvostruko više, rekla je za N1 pulmolog Olivera Ostojić.

„Poslednjih nedelja i dana imamo veći pritisak, kako ambulantnih tako i pacijenata na bolničkom lečenju. Ono što je karakteristika ovog talasa jeste da su to uglavnom mala deca, od nekoliko dana do godinu, koji čine preko 70 odsto pacijenata. Ali ono što je dobro u ovoj priči jeste da su uglavnom u pitanju blaže kliničke slike i to su deca koja se brzo oporave. Mi možemo da primimo negde oko 55 do 60 dece, imamo mi više kreveta, ali deca uglavnom dolaze sa pratiocima“, rekla je Ostojić.

Omikron je u Srbiji nešto više od mesec i po dana i dalje nemamo dovoljno informacija, ali za sada izaziva blaže simptome, brže se širi u kolektivima, ali poslednje dve nedelje u toj bolnici nema velikog naleta školske dece, rekla je Ostojić.

“Ogroman procenat su ta manja deca, školske dece u bolnici skoro da nemamo, uglavnom su u pitanju blage kliničke slike. Dokaz da virus ima izuzetnu virulentnost je taj što se zaražavaju najmanja deca koju nekako najviše pazimo. Savet je da se pridražamo mera, da pratimo decu, svaki simptom treba ispratiti od početka. Kada dete ima te blaže temperature dva, tri dana i slabije jede, treba sačekati malo, pa tek onda otići i testirati se. Kada su u pitanju posledice koronavirusa, do sada kod manje dece mi ih nismo videli. Postoji kod malo veće dece recimo pad koncentracije, malaksalost, ali i tu se postavlja pitanje da li je to zaista post kovid posledica”, napominje Olivera Ostojić, pulmolog na dečijoj kloinici KBC Dragiša Mišović.

Naglašava da su i sada najviše ugroženi stariji pacijenti, oni koji imaju pridružene bolesti, a i nevakcinisani. “Mi pedijatri smo stava da zaista treba vakcinisati veću decu i zaštiti koliko je to moguće, od nekih narednih bolesti. Posebno decu koja zbog pridruženih bolesti mogu da imaju ozbiljnu kliničku sliku”, navodi sagovornica N1.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.