in

U Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj zaraze sojem delta plus, da li je stigao i u Srbiju?

Kako pišu hrvatski mediji, potvrđen je prvi slučaj zaraze delta sojem plus i najavljuju se nove mere u njihovoj zemlji.

Usled potvrđenog prvog slučaja zaraze delta sojem plus, Hrvatska najavljuje nove mere.

Hrvatska je tamnocrvena na koronakarti, i juče je bilo 6310 novih slučajeva zaraze koronavirusom – najviše od početka epidemije.

Pozitivan je bio gotovo svaki drugi testirani. Preminule su još 32 osobe. Na bolničkom je lečenju 1680 obolelih, na respiratoru njih 219. U Međimurju je zabeležen i prvi zaraženi delta plus varijantom virusa, piše Vijesti.hrt.hr.

Zbog ovakvog rasta broja novozaraženih, na novoj koronakarti Hrvatska ostaje tamnocrvena, a epidemiološka situacija ne poboljšava se ni u drugim zemljama Evropske unije.

U Srbiji još nije dijagnostikovan

U Srbiji delta plus soj  još nije dijagnostikovan, rekla je za Telegraf.rs prof. dr Tanja Jovanović, virusolog i prodekan za redovnu nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

– Za sada imamo samo običan delta soj, i to je dovoljno, s obzirom na to kakvu epidemiju imamo – kaže prof. Jovanović i dodaje da se rade sekvenciranja ne bi li se pronašao i delta plus soj korona virusa.

Na pitanje da li je nova varijanta delte zaraznija, kaže da se još ispituje, ali da svaka mutacija koja se pojavi je u svakom slučaju infektivnija.

– Jer, virus želi da se što lakše i brže razmnoži i inficira veći broj ljudi. Njegov život zavisi od života u organizmu. Oni van organizma ne mogu da žive. Tako da, svaka varijanta, u stvari, nosi sa sobom opasnost da bude opasnija, da se lakše prenosi i da se u većoj količni razmnožava – objasnila je prof. dr Jovanović za Telegraf.rs.

Korona virus: Kovid propusnice važiće od 20 sati – produžen školski raspust u Srbiji, odlučio Krizni štab