in

U Grčkoj strože mere protiv koronavirusa zbog naglog rasta broja umrlih

Grčka je uvela brojna nova ograničenja radi suzbijanja koronavirusa, zbog čijeg je naglog širenja stopa smrtnosti gotovo dvostruko veća od proseka Evropske unije.

Prema vladinoj naredbi, ograničenja će biti na snazi dve nedelje, do 6. decembra, i uključuju, između ostalog, obavezno nošenje maski na svim radnim mestima i skraćeno radno vreme u javnom i privatnom sektoru.

Ulazak odraslih u zatvorene prostore za rekreaciju i zabavu moguć je jedino uz potvrdu o vakcinaciji ili nedavno preležanom virusu.

Ograničenja se odnose na zatvorene prostorije kafića, restorana, bioskopa i muzeja, ali i na sudove i crkve.

Trećina stanovnika Grčke i četvrtina odraslih još nije vakcinisana, a broj smrtnih ishoda je naglo porastao od kraja oktobra i dostigao najviši nivo u poslednjih šest meseci.

Ograničenja su uvedena nakon što je popunjeno više od 90 odsto kapaciteta odeljenja intenzivne nege u kovid bolnicama.

Vlada je isključila mogućnost ponovnog uvodjenja opšte zabrane kretanja, ali je ministar zdravlja Tanos Plevris rekao da će nove mere biti ponovo procenjene za dve nedelje.

„Naši nevakcinisani sugradjani se teško razboljevaju, bivaju smešteni na odeljenja intenzivne nege i umiru. Vakcinisani ne zahtevaju isti nivo zaštite“, kazao je Plevris.

Grčko tužilaštvo je nedavno podnelo krivične i prekršajne ​​prijave protiv više od 40 ljudi, navodno uključenih u operaciju prodaje potvrda o vakcinaciji nevakcinisanima.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi