in

U GAK “Narodni front” i dalje poseta, nose se maske, četiri zaražene trudnice

U GAK “Narodni front” i dalje poseta, nose se maske, četiri zaražene trudnice

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Narodni front Željko Miković izjavio je da će se u toj ustanovi i dalje nositi maske i primenjivati sve mere prevencije u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, kao i da posete neće biti dozvoljene, uz napomenu da su u klinici smeštene četiri kovid trudnice.

„Danas imamo četiri trudnice, uglavnom su porođajne žene, imamo i patoloških trudnoća, trenutno jednu. Ali, u onom piku smo imali 10 do 15 kovid trudnica u nekim danima, čak nam se desilo jednog dana u piku da smo imali više porođaja u kovid porodilištu nego u porodilištu za zdrave žene“, rekao je Miković za RTS.

On je naveo da je u toj ustanovi od početka ove godine rođeno 1.567 beba, istakavši da u Narodnom frontu za mesec dana počinje neonatalni skrining za rano otkrivanje spinalne mišićne atrofije.

„Narodni front je izabran kao ustanova gde će se u periodu od godinu dana svim bebama koje se rode iz kapi krvi, iz pete raditi test na spinalnu mišićnu atrofiju. To je jedna retka, ali teška i srećom danas izlečiva bolest koja kada se rano dijagnostikuje može da ima povoljan ishod“, objasnio je Miković.

Projekat se radi u saradnji sa Dečjom klinikom u Tirševoj klinici i Biološkim fakultetom i njihovom labaratorijom za molekularnu genetiku.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi