in

U Evropi skoro trećina svih slučajeva zaraze koronavirusom u svetu

Od početka pandemije u martu prošle godine u Evropi je zabeleženo više od 60 miliona slučajeva zaraze koronavirusom, što je oko 30 odsto svih potvrđenih slučajeva u svetu, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Regionalna kancelarija SZO za Evropu pozvala je na veće angažovanje u kampanji vakcinacije protiv kovida, ističući velike razlike među državama u snabdevanju vakcinama.

Stopa vakcinacije uveliko varira između država članica evropske regije SZO i niska je među prioritetnim grupama stanovništva, poput starijih od 60 godina, zdravstvenih radnika, ljudi koji žive u ustanovama za dugotrajnu negu i onih sa hroničnim bolestima, kazala je regionalna direktorka SZO za hitna pitanja Dorit Nican, prenosi Slobodna Evropa.

Ona je ukazala da su stope vakcinacije u Evropi među najvišim u svetu i pozvala je na ubrzanu vakcinaciju osetljivih grupa.

Prema podacima SZO, u Evropi je zvanično potvrđeno više od 1,2 miliona smrtnih slučajeva povezanih s kovidom, što je nešto manje od 30 procenata ukupnog broja žrtava u svetu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Tagovi