in

U Australiji najveći dnevni broj novozaraženih od početka pandemije

U Australiji je zabežen novi dnevni rekord broja novozaraženih koronavirusom koji je prvi put od početka pandemije veći od 1.000.

U novom talasu epidemije uzrokovanom zaraznijom delta varijantom koronavirusa, u proteklom danu u Australii je zabeleženo 1.130 novih slučajeva, čime je ukupan broj slučajeva u ovoj zemlji porastao na 47.650, objavila je lokalna televizija ABC News.

Zabeležena su i tri smrtna slučaja, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva povećan na 989.

Država Novi Južni Vels i dalje je epicentar novog talasa epidemije u Australiji, a tu je registrovano 1.029 novih slučajeva. Bez obzira na to ta država nastavlja sa planovima za ublažavanje ograničenja za potpuno vakcinisane osobe.

„Ljudima širom Novog Južnog Velsa, koji su primili obe doze vakcina protiv kovid-19, biće dopušteno više sloboda sledećeg meseca, jer Novi Južni Vels dostiže cilj od šest miliona datih vakcina“, rekla je premijerka Gledis Beredžiklijan.

Prema novim pravilima, potpuno vakcinisane osobe mogu održavati okupljanja na otvorenom do pet osoba, uključujući decu, u prečniku od pet kilometara od svojih domova.

U Australiji, koja ima više od 25 miliona stanovnika, dato je više od 18 miliona doza vakcina, pri čemu je više od 11,3 miliona ljudi primilo najmanje jednu dozu, a oko 6,7 miliona potpuno je vakcinisano.

Premijer Australije Skot Morison izjavio je da je u sredu u celoj zemlji dato rekordnih 335.420 doza.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.